Luisterboeken: handig of niet?

Ik rijd elke dag met de auto naar mijn werk. De ene dag duurt het langer om op kantoor en thuis te komen dan de andere dag. Het kan zelfs zo zijn dat ik twee uur op een dag in de auto zit. Toen ik nog met het openbaar vervoer reisde, kon ik in die uurtjes nog lekker lezen.

Dit is overigens het enige voordeel van het reizen met de trein, want ik heb een bloedhekel aan het openbaar vervoer na jaren ermee gereisd te hebben. Vertragingen, stinkende mensen naast je, de OV-chipkaart. Moet ik nog even doorgaan? Ik ben dus heeeeel blij dat ik de auto van mijn moeder elke dag mag lenen. Laat dat even duidelijk zijn! Het enige minpunt van met de auto reizen is dus dat ik niet kan lezen in de auto. Tenminste dat dacht ik. Totdat ik de luisterboeken ontdekte. Een boek die voorgelezen is op een cd. Vorige week probeerde ik een luisterboek uit van de bibliotheek in de auto. Het boek dat ik hoorde (klinkt gek) zal ik nog reviewen. Dit artikel gaat alleen over mijn mening over luisterboeken.

Vorige week deed ik dus voor het eerst een cd in mijn cdspeler. Allereerst moest ik wennen aan rijden in de auto en het concentreren op het verhaal. Ik ben dan wel een vrouw. Maar twee dingen tegelijk doen in de auto vind ik toch echt verdomd lastig. Daarom vergat ik soms een verhaallijn of een persoon. Laat ik het zo zeggen: je leest (of hoort) anders. Bij een normaal boek zit ik altijd rustig op de bank of liggend in bed te lezen. Nu ben je ook aan het rijden in de auto en daar horen ook files bij of oude vrouwtjes die heel langzaam op de snelweg rijden en je ineens moet remmen. Je ziet de situatie, remt heel hard af en je had gehoopt dat je instructeur deze fantastische actie gezien had. En voor je het weet ben je het luisterboek even vergeten en ben je het verhaal kwijt…

Ook moest ik wennen aan de stem. De stem die je voorleest en een kinderstem nadoet of een mannenstem. Daar moest ik in het begin aan wennen. Maar na een paar hoofdstukken ben je dat gelukkig alweer helemaal vergeten.

Toch vind ik dit een leuke bezigheid in de auto. Ik lees nu ineens één boek meer in de week en het autorijden is een stuk leuker. Ik stap nu met plezier de auto in. Het lijkt misschien net of ik een luisterboek helemaal afkraak, maar dat is totaal niet het geval. Het is leuk tijdverdrijf en erg handig! Ik raad het dus ook echt aan. Ik vind alleen dat je iets minder onthoudt van het boek. Maar goed, dat luister je het boek toch nog een keer?

 

OOK LEUK OM TE LEZEN

26 REACTIES OP: “Luisterboeken: handig of niet?

 1. deijsprinses 17 mei 2012 14:26

  Daar heb ik eigenlijk nog nooit echt behoefte aan gehad, aan een luisterboek maar zoals jij het hier vertelt is het wel heel handig als je even aan het rijden bent! Die tip ga ik onthouden. Alles went, toch?

  • Lyanne 17 mei 2012 14:28

   Ik had er dus ook nooit behoefte aan, totdat ik iets miste in de auto haha.

 2. Nienke 17 mei 2012 14:32

  Ik heb ze wel eens gehaald bij de bibliotheek, maar ik vind het toch gek.. Ik kan er niet echt inkomen en lees liever zelf. =) In de auto kan ik het me trouwens wel goed voorstellen!

 3. J. de Vries 17 mei 2012 14:46

  Lijkt me vrij gevaarlijk, als ik dat zou doen haha. Ik zou me teveel op het verhaal concentreren en het verkeer vergeten.

 4. Chantal 17 mei 2012 14:46

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt een pest hekel heb aan geklep uit mijn luidsprekers als ik in de auto zit. Vaak ben ik s'ochtends duf en slaperig en s'avonds opgefokt van het werken dat ik echt geen gesprekken meer wil of kan volgen. Een radio zender die dus nummers draait staat dan ook aan.
  Een luisterboek gaat er bij mij niet in. Ten eerste vind ik het geen lezen van een boek. Voor mij telt het niet als een boek uit hebben en daarbij komt het dat wij vroeger Sprookjes hadden op bandje die dan werden voorgelezen. Daar doet het me ontzettend aan denken. Alleen toen ik niet lezen en luisterde ik wel aandachtig naar een verhaal, nu werkt dat niet meer 🙂

  Dus een luisterboek voor mij? Doe maar niet 🙂

 5. Des 17 mei 2012 15:03

  hmm, ik kan het me voorstellen voor als je in de trein zit, of in de vliegtuig. Toch denk ik dat ik “iets” zal missen. Ook al is het het omslaan van de bladzijden ofzo

 6. emma 17 mei 2012 15:12

  het lijkt me wel handig om een luisterboek te 'lezen', vooral als je heel lang moet fietsen ofzo. Maar ik hou heel erg van muziek, dus dat heeft voorrang in mijn oren & ik doe veeeeeel langer over een luisterboek dan als ik het boek ook echt lees. Ik lees in zo'n hoog tempo, daar kan je niet tegen praten xD

 7. Olga 17 mei 2012 16:07

  Ik ben gewoon een groot fan van het normale boek en ik denk dat het nog wel even duurt eer ik aan het luisterboek ben gewend. Op dit moment reis ik dus nog wel veel met het OV en heb dus altijd een papieren boek bij me.

 8. Beachgirls1802 17 mei 2012 16:10

  Ik heb het een keer voor de grap geprobeerd, maar dat is echt niks voor mij. Ik erger me dood aan de stem en de manier van voorlezen. Ik lees liever een echt boek.
  xoxo

 9. Carola 17 mei 2012 16:18

  Vroeger leende ik wel eens een luisterboek uit de bibliotheek, maar lees toch liever zelf een boek.

 10. Buzzing T 17 mei 2012 16:19

  Ik heb één luisterboek, per ongeluk besteld en tot op het heden heb ik hem niet afgeluisterd want ik val in slaap omdat ik er loom van word en dan weet ik natuurlijk niet wanneer ik precies in slaap val. Ik heb het drie keer geprobeerd maar opgegeven

 11. Liliane 17 mei 2012 16:58

  Luisterboeken zijn niet echt iets voor mij. Met normale leesboeken heb ik ook wel eens dat ik afgeleid word door iets of iemand en dan moet ik de laatste paar regels opnieuw lezen. Om nou elke keer dat boek terug te moeten spoelen.. 😉

 12. Karlijn 17 mei 2012 17:40

  Ik heb wel eens geluisterd naar een luisterboek, maar ik vind wel dat het inderdaad minder goed blijft hangen, dus ik ga toch liever voor het echte boek 🙂

 13. Ikram 17 mei 2012 18:38

  Ik heb er al een paar in de bib ontleend, maar ik kan er maar niet aan wennen. Ik vind het een beetje raar om ernaar te luisteren en niet zelf te lezen. Ik heb het niet geprobeerd voor onderweg duss misschien dat ik dat eens probeer 😉

 14. Sanne 17 mei 2012 19:42

  Ik ben niet zo dol op het voorleesidee, omdat ik vaak graag iets herlees als het niet helemaal goed tot me doordrong en ik blader nog wel eens wat terug.
  Maar in zo'n geval als dat van jou, misschien was ik dan ook overstag gegaan:).
  Lees je (luister je) in de auto ook een beetje mindermoeilijke kost?

 15. Indira 18 mei 2012 07:18

  Ik heb het nooit geprobeerd, maar ik denk dat ik er het geduld niet voor zou hebben. Ik lees best snel en als iemand het voorleest wil ik denk ik veel sneller door!

 16. appelig 18 mei 2012 07:41

  Ik heb het al eerder gezegd, ik ben lyrisch over luisterboeken. Als ik te moe ben om te lezen kan ik toch nog luisteren naar een boek. Vooral Engelstalig, het is net ietsje makkelijker dan het zelf lezen. In de auto luister ik trouwens nooit naar boeken, dan word ik teveel afgeleid door het boek of door de weg. Dat vind ik te gevaarlijk. Ik heb net 11.22.63 van Stephen King gehoord (30 uur luisterplezier) en het was weer geweldig!

 17. eenlettermeergraag 18 mei 2012 08:11

  Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik kan begrijpen dat het leuk tijdverdrijf is in de auto. Zeker als je in de file staat.

 18. Liann. 18 mei 2012 10:53

  Ik denk dat een luisterboek niks voor mij is. En zeker niet in de auto.

 19. Manon 18 mei 2012 12:02

  Ik heb nog nooit een luisterboek gekocht en zal het ook niet snel gaan doen denk ik. Maar ik vind het wel leuk dat het bestaat.

 20. Angelique 20 mei 2012 12:34

  Ik heb al een paar luisterboeken gehad, moet elke keer wennen aan een andere stem en vind het moeilijk om mij erop te concentreren. Zelf lezen vind ik leuker, maar luisterboeken zijn handig als je je handen niet vrij hebt!

 21. Lisette Jonkman 21 mei 2012 12:04

  Ik zou dat best eens willen uitproberen, zo'n luisterboek. Van dit artikel word ik alleen maar nieuwsgieriger 🙂

 22. Lauradenkt 26 mei 2012 10:00

  Hmm ja, ik weet niet. Ik denk dat ik me zou ergeren aan de stem die het voorleest.

 23. Anne 27 mei 2012 10:51

  Ik vind je blog echt heel leuk! ik hou namelijk zelf ook heel erg van lezen dus ik ga je volgen 😀
  En bedankt voor je reactie, maar ja. Jim is een van de spelers in de musical maar hij speelde niet toen ik naar de voorstelling ging, maar dat is heel vaak. Die 'sterren' spelen dan 3 van de 10 keer mee ofzo maar dan nog was t heel leuk 🙂

 24. Amanda 27 mei 2012 18:43

  Wat een grappig idee, had hier zelf nooit op gekomen!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>