Recensie: R.J. Palacio - Wonder

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’ Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk.

Mijn mening over dit boek
Wat een mooi en aangrijpend boek is Wonder van R.J. Palacio!! August heeft een gezichtsafwijking waardoor hij er heel ongewoon uitziet en mensen hem altijd aanstaren of hem zielig vinden. Dit heeft mijn ogen heel erg geopend. Ik ben ook zo iemand die al gauw iemand ‘zielig’ vind en te aardig wil doen tegen mensen die anders zijn. Het verhaal van August zegt eigenlijk: je bent niet zielig. Hij voelt zich normaal, alleen doen anderen niet zo tegen hem. Heel mooi!

Toch miste ik het emotionele deel een beetje in dit boek. En dat is gek met zo’n aangrijpend thema. Ik weet niet of het aan mij lag, maar ik vond het iets te zoetsappig. Want hoe denken de pestkoppen over August? En waarom vertellen alle andere personen alleen maar positieve verhalen over August? Dit had van mij wel iets pittiger gemogen.

Maar goed, daardoor was het einde ook lekker zoet en af en toe is dat gewoon fijn om te lezen. Omdat het verhaal zo goed bedacht is en de uitwerking met de verschillende personen per hoofdstuk fijn was om te lezen, geef ik het boek een dikke voldoende. Ik raad het andere lezers dan ook zeker aan!

8.0

R.J. Palacio – Wonder
Querido | 2013 | 9789021447001
€ 16,95 | Koop dit boek hier.

# # #

10 november 2013

Comments

Een echte page-turner 🙂 ik kon er maar niet van afblijven !
Het is geen boek waarbij je tranen moet wegvegen,
maar wel stof dat je aanzet tot nadenken.
LEZEN MAAR ! zou ik zeggen

Geef een reactie