10x waarom is lezen goed voor je?

Waarom is lezen goed voor je?

Ik probeer altijd iedereen over te halen om te lezen. Lezen is leuk en dat wil ik natuurlijk met iedereen delen! Helaas is niet iedereen het met mij eens. Speciaal voor alle niet-lezers daarom 10 redenen waarom lezen goed voor je is. Ik hoop je zo te overtuigen (en als je al overtuigd bent, zijn deze 10 redenen handig om te gebruiken in de praktijk).

1. GOED VOOR DE CONCENTRATIE
Ik kan lezen terwijl de televisie aan staat of in een drukke trein. Zelfs met een muziekje aan is het voor mij geen enkel probleem om me te concentreren op een goed boek. En dat geldt eigenlijk voor de meeste lezers. Het lezen en nadenken over een bepaalde tekst traint je concentratievermogen. Zo wordt het ook makkelijker om je bijvoorbeeld goed te concentreren op je werk. Lezen is dus goed voor de concentratie!

2. HET IS ONTSPANNEND EN HELPT TEGEN STRESS
Als ik zenuwachtig ben voor een presentatie of lang op kantoor heb gewerkt, vind ik het altijd heerlijk om ’s avonds een boek te lezen. Als je elke dag 6 minuten leest, vermindert het stress volgens dit artikel. Hoe dat komt? Als je leest moet je goed geconcentreerd zijn en ben je even helemaal in een andere wereld. De spanning in je spieren vermindert en je hartslag neemt daardoor af. Eindelijk ontspannen!

3. HET TRAINT JE GEHEUGEN
Je hoort het vaak: lezen is goed voor het geheugen. En dat klopt. Het is zelfs mogelijk om de kans op dementie te verkleinen door veel te lezen. Door veel te lezen train je onbewust je hersenen.

4. HET VERGROOT JE WOORDENSCHAT
Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Door te lezen komen je veel woorden tegen. Waarschijnlijk ken je de meeste woorden al, maar er zullen altijd een paar niet begrijpbare woorden tussen zitten. Onbewust leer je de goede spelling en weet je veel van verschillende onderwerpen af. Lees ook eens in een andere taal en je zult zien dat je de taal sneller onder de knie zult krijgen dan bij een cursus.

5. EEN VOLLE BOEKENKAST MAAKT INDRUK
Een volle boekenkast maakt indruk bij vrienden en kennissen: je hebt zoveel boeken dat mensen om je heen denken dat je ook veel weet. Ik hoop dat dit waar is, want dan moet ik wel erg slim overkomen (al kan ik met mijn snelle opmerkingen soms hele domme dingen zeggen, dus misschien moet ik wat minder praten).

6. HET MAAKT JE TOLERANT
Doordat je veel leest sta je sneller open voor andere ideeën. Je leest zoveel over verschillende type mensen. Met de één zul je het eens zijn, met de ander totaal niet. Door al deze ideeën open je je brein en sta je sneller open voor andere meningen.

7. HET MAAKT JE CREATIEVER
Door een boek te lezen ben je even in een heel andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op. Dit is helemaal handig als je van schrijven houdt en naar nieuwe onderwerpen zoekt. Met een boek heb je ze zo gevonden.

8. HET IS GOED VOOR EEN BETERE NACHTRUST
Voordat je gaat slapen is het eigenlijk al belangrijk dat je rustig aan doet en niet te veel bezig bent met felle lichten zoals de televisie en telefoon. Je lichaam denkt dan namelijk dat je nog steeds wakker moet zijn en daarom duurt het langer voordat je in slaap valt. Door te lezen voordat je gaat slapen word je al een beetje moe en val je sneller in slaap.

9. HET IS GOED VOOR JE CARRIÈRE
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens hun jeugd veel boeken lezen, de grootste kans hebben op een goede carrière. Het leidt tot de ontwikkeling van een meer empathisch vermogen en daardoor word je socialer. Een leidinggevende functie zit er dan dus dik in!

10. LEZEN IS GEWOON LEUK!
En de belangrijkste reden is eigenlijk simpel: lezen is leuk! Hoe heerlijk is het om met een goed boek op het strand te liggen? Zonnebril op, cocktailtje erbij: wat wil een mens nog meer?

En… heb ik je overtuigd?

OOK LEUK OM TE LEZEN

19 REACTIES OP: “10x waarom is lezen goed voor je?

 1. Daniëlle 28 april 2014 19:15

  Dit moet ik echt eens aan mijn vader laten zien, hij is altijd heel sceptisch over lezen en gelooft er heilig in dat er geen boeken voor hem bestaan die hij ooit leuk zal vinden. Ik ben het met alle punten eens; lezen is gewoon het leukste wat er is! 😉

 2. Kelly 28 april 2014 19:34

  Ik ben ook dol op lezen, dit artikel is ook helemaal waar! Heel leuk. 🙂

 3. Hati 28 april 2014 19:51

  Helemaal mee eens! Niet dat ik bepaald overgehaald hoefde te worden 🙂

 4. Nicole 28 april 2014 19:58

  Ik ben het hier helemaal mee eens.
  Eerst waren mijn vriend en ik helemaal verslaafd aan Candy Crush,
  maar op een gegeven moment vonden we dat zo zonde van onze tijd.
  We hebben het allebei verwijderd en nu lezen we veel vaker boeken.
  Dat vind ik ook nog eens veel meer ontspanning geven dan al die stomme spelletjes op de telefoon. 😉

 5. Chantal 28 april 2014 22:42

  Als ik niet al overtuigd was, zou ik spontaan gaan lezen 🙂 En kom maar op met die carrière dan haha 😉

 6. Laura 29 april 2014 07:24

  Ik lees heel veel maar ik ga het laten zien aan wat vrienden die niet lezen. Een volle boekenkast maakt inderdaad veel indruk. Ik vind het ook altijd leuk als iemand veel boeken heeft.

 7. Karlijn 29 april 2014 08:07

  Wat een goede lijst. Ik ben het er helemaal mee eens. Mij helpt lezen vooral bij het ontspannen. Ik vind dat best lastig en kan het eigenlijk alleen als ik lees. Ik slaap beter als ik heb gelezen en ik heb altijd een boek bij me. In de trein, op vakantie, ik kan niet zonder boek 🙂

 8. Ilse 29 april 2014 08:15

  Haha, wat een waslijst!
  Ik lees zelf ook wel graag, maar het maakt me niet zo uit of anderen dat ook graag doen of niet. Elk z’n eigen ding. 😉

 9. DQ 29 april 2014 14:45

  Haha ik ging echt kapot bij dat stukje van “dus misschien moet ik minder praten”. Ik vind een volle boekenkast ook een onwijs toffe uitstraling geven. En ik ben het met de meeste andere punten ook helemaal eens! X

 10. Wanda 29 april 2014 18:07

  Leuk rijtje en ja, helemaal mee eens! Als kind verslond ik al boeken, op de middelbare school had ik mijn verplichte literatuurlijsten als eerste gelezen, op de HBO wat minder gelezen naast de studieboeken, maar de laatste 15 jaar is het virus weer helemaal terug!

 11. Sas 29 april 2014 19:57

  Fijn rijtje en helemaal mee eens. Lezen = ook gewoon leuk!

 12. Jacoline 3 mei 2014 11:09

  Ik hoefde niet meer over gehaald te worden… dus ik zou niet weten of ik overgehaald zou zijn… Maar ach altijd leuk om de voordelen van lezen weer eens te zien… maar al was het alleen maar ontspannend zou ik het nog steeds doen :). Dat het goed is voor je woordenschat en ervoor zorgt dat je misschien makkelijker carrière kan maken zijn gewoon leuke pluspuntjes toch?

 13. Ward Mertens 4 mei 2014 10:55

  Je hebt gelijk! Al hoefde je me niet meer te overtuigen.

  Toleranter word ik er zeker van. Dat is een van de mooiste dingen die de literatuur me heeft gegeven.

  Of het goed is voor je nachtrust, daarover lopen de meningen uiteen.

 14. Shanti 9 mei 2014 12:26

  Helemaal mee eens! Helaas doe ik het toch te weinig. Ik heb weken dat ik iedere avond mijn e-reader pak en dan laat ik hem weer weken liggen.

 15. Sanne 30 juni 2014 21:16

  Helemaal mee eens! Voor mij is het voornamelijk ontspannen na een drukke dag en even in een ander wereldje zitten! Heerlijk!

 16. gert jan 29 januari 2017 22:21

  Ik ben het er helemaal mee eens…. Maar wat ik vooral leuk vind is de nawerking! soms loop ik rond als de machtigste persoon van aarde. En dan weer als een dichter, romanticus,psycholoog,strijder etc. En wordt ik op eens wakker in de werkelijkheid. en daar geniet ik van

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>