10x waarom lezen goed voor je is

Ik probeer altijd iedereen over te halen om te lezen. Lezen is leuk en dat wil ik natuurlijk met iedereen delen! Helaas is niet iedereen het met mij eens. Speciaal voor alle niet-lezers daarom 10 redenen waarom lezen goed voor je is. Ik hoop je zo te overtuigen (en als je al overtuigd bent zijn deze 10 redenen natuurlijk handig om te gebruiken in de praktijk).

1. Goed voor de concentratie

Ik kan lezen terwijl de televisie aan staat of in een drukke trein. Zelfs met een muziekje aan is het voor mij geen enkel probleem om me te concentreren op een goed boek. En dat is als het goed is bij de meeste lezers het geval. Door te lezen en nadenken over een bepaalde tekst train je onbewust je concentratievermogen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook makkelijker om je goed te concentreren op je werk. Lezen is dus goed voor de concentratie!

2. Het is ontspannend en helpt tegen stress

Als ik zenuwachtig ben voor een presentatie of lang op kantoor heb gewerkt, vind ik het altijd heerlijk om ’s avonds een boek te lezen. Als je elke dag 6 minuten leest, vermindert dat stress volgens dit artikel. Hoe dat komt? Als je leest moet je goed geconcentreerd zijn en ben je even helemaal in een andere wereld. De spanning in je spieren vermindert en je hartslag verlaagd. Ben je dus ontzettend druk op dit moment? Pak dan een boek in plaats van de afstandsbediening.

3. Lezen traint je geheugen

Je hoort het vaak: lezen is goed voor het geheugen. En dat klopt. Het is zelfs mogelijk om de kans op dementie te verkleinen door veel te lezen. Door veel te lezen train je namelijk onbewust je hersenen.

4. Het vergroot je woordenschat

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Door te lezen kom je veel woorden tegen. Waarschijnlijk ken je de meeste woorden al, maar er zullen altijd een paar niet begrijpbare woorden tussen zitten. Onbewust leer je de juiste spelling en weet je veel van verschillende onderwerpen af. Lees je ook nog eens in een andere taal, dan zul je merken dat je de taal veel sneller onder knie hebt dan bij een cursus.

5. Een volle boekenkast maakt indruk

Een volle boekenkast maakt indruk bij vrienden en kennissen: je hebt zoveel boeken dat mensen om je heen denken dat je ook veel weet. Ik hoop dat dit waar is, want dan moet ik wel erg slim overkomen. Al is slim overkomen natuurlijk iets anders dan slim zijn… 😉

6. Het maakt je tolerant

Doordat je veel leest sta je sneller open voor andere ideeën. Je leest zoveel over verschillende mensen. Met de één zul je het eens zijn, met de ander totaal niet. Door al deze ideeën, open je je brein en sta je sneller open voor andere meningen.

7. Het maakt je creatiever

Door een boek te lezen ben je even in een totaal andere wereld. Hierdoor doe je veel nieuwe ideeën op. Dit is helemaal handig als je van schrijven houdt en naar nieuwe onderwerpen zoekt. Met een boek heb je zo nieuwe ideeën gevonden.

8. Het zorgt voor een goede nachtrust

Voordat je gaat slapen is het eigenlijk al belangrijk dat je rustig aan doet en niet te veel bezig bent met felle lichten zoals je televisie en telefoon. Je lichaam denkt dan namelijk dat je nog steeds wakker moet zijn en daarom duurt het langer voordat je in slaap valt. Door te lezen voordat je gaat slapen word je al een beetje moe en val je sneller in slaap.

9. Het is goed voor je carrière

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens hun jeugd veel boeken lezen, de grootste kans hebben op een goede carrière. Het leidt tot de ontwikkeling van een meer empathisch vermogen en daardoor word je socialer. Een leidinggevende functie zit er dus dik in.

10. Lezen is gewoon leuk!

En de belangrijkste reden is natuurlijk: lezen is leuk! Hoe heerlijk is het om met een goed boek op het strand te liggen? Zonnebril op, cocktailtje erbij: wat wil een mens nog meer?

En… heb ik je overtuigd?

# #

28 april 2014

Comments

Dit moet ik echt eens aan mijn vader laten zien, hij is altijd heel sceptisch over lezen en gelooft er heilig in dat er geen boeken voor hem bestaan die hij ooit leuk zal vinden. Ik ben het met alle punten eens; lezen is gewoon het leukste wat er is! 😉

Ik ben het hier helemaal mee eens.
Eerst waren mijn vriend en ik helemaal verslaafd aan Candy Crush,
maar op een gegeven moment vonden we dat zo zonde van onze tijd.
We hebben het allebei verwijderd en nu lezen we veel vaker boeken.
Dat vind ik ook nog eens veel meer ontspanning geven dan al die stomme spelletjes op de telefoon. 😉

Ik lees heel veel maar ik ga het laten zien aan wat vrienden die niet lezen. Een volle boekenkast maakt inderdaad veel indruk. Ik vind het ook altijd leuk als iemand veel boeken heeft.

Wat een goede lijst. Ik ben het er helemaal mee eens. Mij helpt lezen vooral bij het ontspannen. Ik vind dat best lastig en kan het eigenlijk alleen als ik lees. Ik slaap beter als ik heb gelezen en ik heb altijd een boek bij me. In de trein, op vakantie, ik kan niet zonder boek 🙂

Haha ik ging echt kapot bij dat stukje van “dus misschien moet ik minder praten”. Ik vind een volle boekenkast ook een onwijs toffe uitstraling geven. En ik ben het met de meeste andere punten ook helemaal eens! X

Leuk rijtje en ja, helemaal mee eens! Als kind verslond ik al boeken, op de middelbare school had ik mijn verplichte literatuurlijsten als eerste gelezen, op de HBO wat minder gelezen naast de studieboeken, maar de laatste 15 jaar is het virus weer helemaal terug!

Ik hoefde niet meer over gehaald te worden… dus ik zou niet weten of ik overgehaald zou zijn… Maar ach altijd leuk om de voordelen van lezen weer eens te zien… maar al was het alleen maar ontspannend zou ik het nog steeds doen :). Dat het goed is voor je woordenschat en ervoor zorgt dat je misschien makkelijker carrière kan maken zijn gewoon leuke pluspuntjes toch?

Je hebt gelijk! Al hoefde je me niet meer te overtuigen.

Toleranter word ik er zeker van. Dat is een van de mooiste dingen die de literatuur me heeft gegeven.

Of het goed is voor je nachtrust, daarover lopen de meningen uiteen.

Ik ben het er helemaal mee eens…. Maar wat ik vooral leuk vind is de nawerking! soms loop ik rond als de machtigste persoon van aarde. En dan weer als een dichter, romanticus,psycholoog,strijder etc. En wordt ik op eens wakker in de werkelijkheid. en daar geniet ik van

Geef een reactie