Hoe bevalt het Kobo Plus-abonnement?

GADGETS

Een boek als plantenbak gebruiken

INTERIEUR

Recensie: E. Sobels & M. Haverkamp – Babe, you got this

BOEKEN

Boeken

Recensie: Tomas Ross – De onderkoning van Indië

Recensie: Tomas Ross - De onderkoning van Indië

SAMENVATTING:
Voorjaar 1947. In Nederland en Batavia worden in het diepste geheim plannen ontwikkeld om Nederlands-Indië te behouden, terwijl de roep om militair ingrijpen steeds groter wordt. Vanuit Batavia arriveert in Amsterdam de Nederlandse communist Henry Weber met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: de plannen van het kabinet achterhalen en doorspelen aan Indonesische vrijheidsstrijders. In Scheveningen krijgt Arnie Springer na een optreden bezoek van een oude bekende, die hem een mysterieuze opname laat horen. Al snel raakt Springer verstrikt in een schimmenspel van politieke en militaire belangen, en is zijn half-Indische afkomst een gevaar voor zijn eigen leven.

MIJN MENING OVER DIT BOEK
Wat is fictie en wat is waarheid? Dat gevoel heb je altijd als je de boeken van Tomas Ross leest. En ik hou daarvan. Zeker als Nederlands-Indië het onderwerp van zijn nieuwste boek is.

Het is een spannend verhaal, maar ook ontzettend informatief. Het gaat over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Je weet nog steeds niet helemaal wat fictie is en wat waargebeurd, maar dat maakt het boek alleen maar aantrekkelijker om te lezen (en na wat speurwerk op internet weet je dat Tomas Ross zijn werk erg goed gedaan heeft).

Ik moest wel even wennen aan de vele hoofdpersonen, waardoor ik vaak hoofdstukken opnieuw gelezen heb. Een klein beetje vermoeiend was dat wel. Dat het boek ook begint met een opsomming van alle personen in het boek, zegt ook wel genoeg.

Totdat ik, tijdens mijn speurwerk naar dit onderwerp, op internet het eerste deel van Tomas Ross tegenkwam. “Huh, is dit gewoon een tweede deel uit een drieluik?” Ik had geen idee toen ik dit boek las! Waarom staat dit soort informatie nooit op een boek?

Voor iedereen die dit boek dus graag wil lezen: lees eerst Van de doden niets dan goeds. Het tweede deel is prima los te lezen (ik ben daar het levende bewijs van), maar ik denk dat het verhaal toch meer diepgang krijgt als je begint bij deel 1. Het is niet voor niets een drieluik.

Ik weet dus niet of het kwam doordat ik deel 1 niet gelezen had of dat er net iets teveel hoofdpersonen in het boek zaten, maar ik geef het daarom toch een iets lager cijfer dan dat ik gewoonlijk aan de boeken van Tomas Ross geef.

Tomas Ross – De onderkoning van Indië | Uitgeverij: Cargo | Bekijk op Bol.com
CIJFER: (6.5)

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter