8x belangrijke boeken over racisme

Naast het coronavirus is er nog een ander veelbesproken onderwerp in het nieuws geweest de afgelopen maanden: het antiracisme-debat. Een moeilijk onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Om zelf een mening te vormen is het belangrijk om het probleem te leren begrijpen en je stem te laten horen. Het is dan ook niet zo gek dat ik dat in de vorm van boeken heb gedaan.

De afgelopen maanden heb ik dan ook een aantal boeken gelezen over dit onderwerp. Hieronder vind je mijn top 8 van belangrijke boeken over racisme: fictie en non-fictie.

Fictie

  • 1. Angie Thomas – The hate u give
    Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Een indrukwekkend boek dat helaas past bij de actualiteit.
    Lees mijn recensie | Bekijk op Bol.com
  • 2. Colson Whitehead – De jongens van Nickel
    Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens “naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.
    Bekijk op Bol.com

Non-fictie

  • 3. Anousha Nzume – Hallo witte mensen
    In dit boek wil Anousha graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.
    Bekijk op Bol.com
  • 4. Reni Eddo-Lodge – Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat
    Racisme is ons probleem. Het gaat niet alleen om agressie, maar ook om subtiele vooroordelen die je overal tegenkomt. Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? Reni Eddo-Lodge gaat op zoek naar de historische oorzaken van racistische vooroordelen en toont aan hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze samenleving werkt. Discriminatie vind je ook terug bij welmenende, tolerante burgers. Om het structurele racisme tegen te gaan moeten we er ons allemaal bewust van worden, zegt Reni Eddo-Lodge.
    Bekijk op Bol.com
  • 5. Ta-Nehisi Coates – Tussen de wereld en mij
    Tussen de wereld en mij is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien.
    Bekijk op Bol.com
  • 6. Philomena Essed – Alledaags racisme
    Voor dit boek sprak Philomena Essed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega’s, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Als een van de eerste onderzoeksters probeerde zij een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders. Het boek levert een schat aan materiaal dat inzicht biedt in wat Philomena Essed alledaags racisme noemt.
    Bekijk op Bol.com
  • 7. Trevor Noah – Kleurenblind
    Trevor Noahs bijzondere levensverhaal: van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot geliefde comedian en presentator van The Daily Show. Dit boek stond sinds mijn reis naar Zuid-Afrika al heel hoog op mijn lijstje en nu heb ik ‘m eindelijk gekocht. Dit lijkt me zo’n indrukwekkend verhaal!
    Bekijk op Bol.com
  • 8. Afua Hirsch – Waarom ras ertoe doet
    Afua Hirsch is geboren en getogen in Engeland. Dat geldt ook voor haar ouders, haar zuster, haar man, haar dochter en de meeste van haar vrienden. Maar waarom blijven mensen dan vragen waar ze vandaan komt?
    Bekijk op Bol.com

Heb je zelf nog goede tips die echt in dit rijtje thuis horen? Laat het hieronder weten.


Geef een antwoord