Kobo e-readers: wat zijn de verschillen?

In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen de Kobo e-readers en welke e-reader mijn voorkeur heeft.

Ik maak namelijk al jaren gebruik van mijn geliefde Kobo Glo. Totdat deze e-reader per ongeluk in de wasmachine belandde en ik ineens zonder e-reader zat. Nu ben ik dus hevig op zoek naar een nieuwe Kobo. Maar welke e-reader heeft mijn voorkeur?

Op dit moment zijn er vier e-readers op de markt waarbij Kobo Nia de nieuwste e-reader is. Ze beschikken allemaal over een wifi-verbinding, een fijn scherm waardoor het lezen in de zon een feestje wordt en ze hebben allemaal schermverlichting waardoor je nog uren in de nacht kunt doorlezen. Lees hieronder de verschillen per e-reader.

Kobo Nia

Kobo Nia

Dit is niet alleen de nieuwste e-reader van Kobo, maar ook de goedkoopste! Je kunt er ongeveer 6000 e-books op kwijt. Daarnaast werkt deze e-reader met een touchscreen zonder knoppen en kun je in het donker lezen door het aanpasbare Comfortlight.

Ik zie in eerste instantie weinig verschillen met de Kobo Clara HD. Het is vooral het gewicht dat het verschil maakt. Kobo Nia heeft een gewicht van 172 gram. Kobo Clara HD is daarentegen iets lichter (166 gram). Daarnaast gaat de batterij iets langer mee en is de verlichting van de Kobo Clara HD iets beter.

Bekijk op Bol.com | € 99,99

Kobo Clara HD

Kobo Clara HD

Dit is de lichtste e-reader van Kobo. Je kunt er ongeveer 6000 e-books op kwijt en het maakt gebruik van de vernieuwde schermverlichting: ComfortLight PRO. Deze techniek is zachter voor de ogen, waardoor het niet je slaap beïnvloedt. De e-reader verandert langzaam van kleur door de vooringestelde ‘bedtijd’. Daarnaast heeft deze e-reader een E-Ink Carta HD-beeldscherm zodat het lijkt alsof het boek op papier gedrukt is.

Bekijk op Bol.com | € 129,99

Kobo Forma

Kobo Forma

Deze e-reader is waterbestendig! Handig voor als je graag leest aan het zwembad of in bad. Je kunt er ongeveer 6000 e-books op kwijt en hij is voorzien van ComfortLight PRO schermverlichting.

De Kobo Forma is vooral handig als je graag tijdschriften en/of strips wilt lezen op je e-reader. Dit komt door het grote beeldscherm waardoor tekst beter leesbaar is. Daarnaast kun je er bij dit model voor kiezen om de teksten staand of liggend weer te geven.

Bekijk op Bol.com | € 269,99

Kobo Libra H2O

Kobo Libra H2O

Als ik het goed zie is dit de enige e-reader van Kobo waarbij je kunt kiezen tussen twee kleuren: zwart en wit. Je kunt er ongeveer 6000 e-books op kwijt en hij is voorzien van ComfortLight PRO schermverlichting. Nog een leuke toevoeging: hij is waterbestendig! Het ergonomische design gecombineerd met het grote beeldscherm en de handige knoppen zorgen ervoor dat je overal kunt lezen.

Bekijk op Bol.com | € 179,99

Review: e-reader Kobo Elipsa

Kobo Elipsa

Update september 2021
Dit jaar is de nieuwe Kobo Elipsa uitgebracht. Voor het eerst een e-reader met een pen! Maar ook het scherm en de opslagruimte zijn een stuk groter dan de andere vier e-readers van Kobo. Lees mijn review over de Kobo Elipsa

Bekijk op Bol.com | € 399,99

Kobo e-readers: in het kort

  Kobo
Nia
Kobo
Clara HD
Kobo
Forma
Kobo
Libra H2O
Prijs € 99,99 € 129,99 € 279,99 € 179,99
Grootte scherm 6 inch 6 inch 8 inch (HD) 7 inch (HD)
Gewicht 172 g 166 g 190 g 190 g
Water_
bestendig
Nee Nee Ja Ja
Verlichting Ja Ja Ja Ja
Knoppen Nee Nee Ja Ja
Opslag 8 GB 8 GB 8 GB 8 GB
Batterij 1000 mAh 1500 mAh 1200 mAh 1500 mAh
Batterijduur tot 30 dagen tot 30 dagen tot 30 dagen tot 30 dagen

Conclusie

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke e-reader van Kobo je neemt: ze hebben allemaal voordelen. Het ligt er dus vooral aan wat jij fijn vindt en welke opties je graag op je e-reader wilt hebben.

Persoonlijk vind ik een lichte e-reader heel fijn en word ik erg blij van schermverlichting. Ik hoef niet zo nodig extra knoppen te hebben en ik lees eigenlijk nooit in bad of in een zwembad. Dus waterdicht is voor mij ook niet zo belangrijk (alhoewel: misschien overleeft hij het dan wel in de wasmachine haha).

Als ik nu zou moeten kiezen zou ik dus voor de Kobo Clara HD gaan doordat deze e-reader het lichtst is. Maar ik sluit de Kobo Nia ook niet uit! Welke e-reader heeft jouw voorkeur?


Heb je al een e-reader in huis maar ben je op zoek naar nieuwe e-books? Lees dan eens deze artikelen over Kobo Plus en Bookchoice. Twee abonnementen waarbij je voor een klein bedrag legaal e-books kunt downloaden.


3 reacties

  1. Dat waterdichte is wel fijn hoor, want ik spoel ‘m zo af als ik koffie mors op mijn e-reader. Ik heb op mijn Kobo Forma een instant Dropbox map, waarmee ik ook kan synchroniseren. Dankzij deze functie hoef ik de reader helemaal niet meer met een kabel te verbinden aan de laptop als ik ebooks koop via andere winkels dan Bol en Kobo. Dat is een fijne extra optie, ik weet niet of die functie ook op de andere readers zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *