Waar gaat het boek ‘Zij zei’ over?
Op 5 oktober 2017 publiceerden Jodi Kantor en Megan Twohey een artikel in The New York Times dat de wereld zou veranderen. Maandenlang hadden ze geruchten over seksueel wangedrag door Hollywood-producer Harvey Weinstein onderzocht. Ze voerden vertrouwelijke gesprekken met actrices en medewerkers, weerstonden druk van juristen en privédetectives en trokken financiële sporen van afkoopregelingen na. Dat dit een groot verhaal was dat Weinstein ten val zou brengen, voorvoelden ze wel. Maar wat er na de publicatie gebeurde hadden ze niet voorzien: hun onderzoek werd een katalysator achter de wereldwijde #MeToo-beweging.
Iedereen kent de #MeToo-beweging van een paar jaar geleden wel. Maar waar het allemaal begon? En welke redenen erachter zaten? Ik had eigenlijk geen idee.
“Als het verhaal niet verteld wordt, verandert er niks.”
Ik heb me er toen niet zo mee bezig gehouden. Als ik eerlijk ben vond ik het op een gegeven moment zelfs een beetje eng worden. Want wat nou als de vrouw liegt? Wat gebeurt er dan met het leven van de man? En wat dacht je van zijn familieleden? Hier ben ik na dit boek wel even op teruggekomen.
Wat hebben zij gestreden om dit naar buiten te brengen met de juiste feiten en getuigen. Dit boek laat haarfijn zien dat het niet makkelijk is om zomaar iemand te beschuldigen en dat je daar veel moed voor moet hebben om het überhaupt ter sprake te brengen. Wat gebeurt er met je nadat je eindelijk je verhaal na jaren verteld hebt? Dit boek laat dat heel mooi en emotioneel zien.
“In onze wereld van journalistiek is het artikel het einde, het resultaat, het uiteindelijke product. Maar in de totale wereld is het aan het licht komen van nieuwe informatie slechts het begin; van het gesprek, van actie, van verandering.”
Ik vond het niet altijd een makkelijk leesbaar boek. Dit kan komen door de vele bekende namen (die ik niet allemaal kende), maar ook door de schrijfstijl en de gedetailleerde beschrijvingen van het journalistieke onderzoek. Maar dat neemt niet weg dat het een belangrijk boek is waarbij macht en gender een belangrijke rol spelen. Onderwerpen waar niet makkelijk over gesproken wordt.
Conclusie
Het is misschien een beetje Amerikaans en ik kende eerlijk gezegd de meeste namen die voorbijkwamen niet. Maar dat maakt wat mij betreft ook niet zoveel uit. Ik heb er in ieder geval van geleerd hoe het is om met zo’n geheim rond te lopen en wat je er voor nodig hebt om dit naar buiten te brengen. En nog belangrijker: hoe je leven er daarna uitziet.