Waar gaat het boek ‘Zero’ over?
Tijdens haar onderzoek naar de dood van een tiener komt journaliste Cynthia Bonasant terecht op Freemee, een online platform met miljoenen gebruikers. Freemee analyseert de data van gebruikers en geeft ze adviezen voor een beter en succesvoller leven. Er is maar één iemand die wijst op de gevaren van Freemee: ZERO, de meestgezochte online activist ter wereld. Wanneer Cynthia ontdekt dat ZERO gelijk heeft en dat Freemee de verzamelde data gebruikt om vrijwel onbeperkte macht te verkrijgen, wordt ze het doelwit van deze machtige en meedogenloze organisatie. En in een wereld waarin camera’s, databrillen en smartphones exact vastleggen waar je bent, is ontsnappen onmogelijk…
Ik ontdekte de schrijver Marc Elsberg doordat ik zijn boek Black-out als tip kreeg. En wat was dit een fantastische tip! Je snapt dat ik meer van deze Duitse schrijver wilde lezen en daardoor belandde Zero dus al snel in mijn winkelmandje. Is dit boek net zo goed als Black-out?
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Zero is minder goed dan Black-out. Het is zeker een boek dat je stof tot nadenken geeft. Hoeveel privacy heb je nog in deze tijd? En wat betekent dat precies? Het is goed om hier bij stil te staan en het is zeker een origineel onderwerp om te gebruiken voor een boek.
“Wie zet misschien live gegevens over haar op internet? Opeens heeft Cyn het gevoel dat er duizenden ogen op haar gericht zijn.”
Met het verhaal en het onderwerp is dus ook niks mis. Ook de schrijfstijl van Marc Elsberg is ontzettend goed. Toch vond ik het een ingewikkeld boek. Niet door het verhaal, maar door de vele (hoofd)personen en bedrijven. Op één of andere manier kon ik ze niet goed uit elkaar houden. En dat maakte het soms wat moeizaam en daardoor legde ik het boek toch net iets vaker weg.
Conclusie
Een goed boek dus, met een heel sterk onderwerp, maar wat mij betreft hadden er wat minder personen een hoofdrol moeten krijgen. Nu blijft het boek net iets minder goed hangen dan zijn andere boek.