Hoe bevalt de Kobo Elipsa (e-reader)?

Dit jaar bracht Kobo de nieuwe Kobo Elipsa uit. Voor het eerst een e-reader met een pen! Maar ook het scherm en de opslagruimte zijn een stuk groter dan de andere vier e-readers van Kobo. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik een mail ontving van Kobo om deze e-reader een aantal weken te testen. In dit artikel deel ik dan ook mijn ervaring met de nieuwe Kobo Elipsa.

Kobo Stylus

De Kobo Elipsa valt natuurlijk direct op door de Kobo Stylus en sleepcover! Het was even wennen om de stylus te gebruiken, maar als je daar eenmaal aan gewend bent, schrijft het heel erg fijn. Ik had echt het gevoel dat ik in een notitieboekje bezig was.

Je hebt dan ook ontzettend veel opties. Denk aan het kiezen van de lijndikte of het aanpassen van de kleur. Maar ook de keuze uit de verschillende pennen vond ik erg fijn werken. Zo schakel je moeiteloos over van een vulpen naar een markeerstift. Erg handig voor aantekeningen!

Voordelen

  1. De pen
    Als je even snel een notitie of een markering wilt maken in een boek werkt de pen echt veel sneller dan op een ‘gewone’ e-reader. Daarnaast is het heel handig dat je altijd een los notitieblok bij de hand hebt met een pen.
  2. Het toevoegen van e-pubs
    Ik vind dat de e-readers van Kobo sowieso altijd al makkelijk in gebruik zijn. Met de bijgeleverde kabel heb je in een handomdraai een nieuw boek toegevoegd. Een leuke toevoeging vond ik de optie om je e-reader te koppelen met Dropbox. Dit gaat nóg sneller!
  3. Aanpassen van grootte, regelafstand en marges
    Als je de e-readers van Kobo een beetje kent, dan weet je dat je heel veel kunt aanpassen om je leeservaring prettiger te maken en te personaliseren. Vooral het aanpassen van de marges heb ik bij de Kobo Elipsa veel gebruikt, omdat de e-reader wat groter is.
  4. Gewicht van de e-reader
    De Kobo Elipsa is enorm licht terwijl het beeldscherm best groot is. Ik zou er dus vooral voor kiezen om te lezen zonder hoes.
  5. De batterijduur
    Ik heb ‘m drie weken intensief gebruikt. Voor de vorm heb ik ‘m 1x opgeladen, maar dat was eigenlijk niet eens nodig. En dat is in vergelijking met een iPad een verademing.
  6. E-ink carta scherm
    Het scherm is heel fijn voor de ogen en niet glanzend. Zo heb je dus ook in de zon het gevoel alsof je een papieren boek in handen hebt.
  7. Opslagruimte
    Met 32GB heeft de Kobo Elipsa de grootste opslagruimte van alle Kobo e-readers. Heel fijn als je een wereldreis gaat maken en al je boeken bij de hand wilt hebben of als je veel notities gaat maken.

Nadelen

  1. Notities en markeringen kunnen niet geëxporteerd worden
    Voor een boekblogger is dat erg vervelend, want nu moet ik mijn quote alsnog overtypen. Losse notities kun je wel exporteren via Dropbox, maar daar heb ik als fanatieke lezer iets minder aan.
  2. Pen met batterij
    De Kobo Stylus heeft een AAAA-batterij waardoor je ‘m niet kunt opladen met een kabel. Dit lijkt me vooral op reis erg onhandig (en ik zeg eerlijk dat ik deze batterijen ook niet in huis heb).
  3. Gewicht van de hoes
    De e-reader inclusief hoes is best zwaar en vooral handig als je altijd leest met je e-reader op schoot of op tafel. In bed vond ik het bij lange leessessies niet altijd fijn.
  4. De grootte
    De grootte van de e-reader vond ik persoonlijk niet zo handig. Ik had het gevoel dat ik op mijn iPad las en deze vind ik ook net iets te groot om te lezen. Doordat je op een Kobo wel de marges kunt aanpassen had ik er minder last van.
  5. De bladzijdes kloppen niet met het omslaan van een pagina
    Ik heb soms het gevoel dat ik drie keer een pagina moet omslaan voordat het paginanummer verspringt. Mijn autistische brein kan dat niet zo goed aan. 😉 Maar goed, hier had ik ook last van bij andere e-readers.
  6. De prijs
    Ik vind ‘m duur in vergelijking met de andere e-readers van Kobo en dat terwijl hij niet waterdicht is. Daartegenover krijg je wel een stylus, enorm veel opslagruimte en een notitieboek.

Samenvatting

Prijs€ 399,99
Grootte scherm10,3 inch
Gewicht383 gram
WaterbestendigNee
VerlichtingJa
KnoppenJa
Opslag32 GB
Batterij2.400 mAh
BatterijduurMeer dan 30 dagen

Kopen:

  • Als je een wereldreis gaat maken, enorm veel opslagruimte nodig hebt en je niet vaak kunt opladen.
  • Als je een schrijver bent en/of graag notities maakt.

Niet kopen:

Zou ik de Kobo Elipsa zelf kopen?

Ik denk het niet. Ik gebruik mijn Kobo vooral op vakantie en dan is het fijn als een e-reader niet te groot is. Daarnaast merkte ik dat ik de pen niet zoveel gebruikte. Ik vind het een heerlijke gadget en ik heb er ook echt veel plezier aan gehad, maar ik weet dat ik ‘m tijdens het lezen niet zoveel ga gebruiken. Ik ben gewoon een simpele lezer en schrijf niet veel. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik dus voor de Kobo Libra H2O (want: waterdicht) of voor de Kobo Nia (want: klein formaat) gaan.


Kobo Elipsa Pack • Inclusief cover en stylus • € 399,99


Kobo e-readers: wat zijn de verschillen?

Kobo e-readers: wat zijn de verschillen?

Wat zijn de verschillen tussen de Kobo e-readers en welke e-reader heeft mijn voorkeur?
Ik heb alle voor- en nadelen op een rijtje gezet van de Kobo Nia, Kobo Clara HD, Kobo Forma en Kobo Libra H2O.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *