Waar gaat ‘Circe’ over?
In het huis van Helios, god van de zon, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind en wordt verstoten door haar familie. Ze zoekt gezelschap bij de gewone stervelingen en ontdekt een kracht die verboden is voor goden: hekserij. Wanneer liefde Circe aanzet een duistere spreuk uit te spreken, verbant een woedende Zeus haar naar een afgelegen eiland. Er is gevaar voor een eenzame vrouw in deze wereld. Om te beschermen wat haar dierbaar is moet Circe beslissen of ze thuishoort bij de goden waaruit ze is geboren, of bij de stervelingen van wie ze is gaan houden.
Ik weet zelf vrij weinig over Griekse mythologie, dus ik was een beetje huiverig toen ik begon met Circe. En het boek begon ook gelijk met ontzettend veel namen die veel op elkaar leken. Ik moest dus echt even in het verhaal komen.
Toch was ik na een aantal hoofdstukken om en wist dit boek me te pakken. Het heeft even een kleine aanloop nodig, maar ik wilde toch graag weten hoe dit eindigde. Zeker als Circe naar het eiland Aiaia wordt verbannen, wordt het interessant. Ze weet daar haar leven op te bouwen en ontwikkelt zich als heks.
“Ik was gewend aan ongelukkig zijn, vormloos en ondoorzichtig, uitgestrekt tot elke horizon”
Circe
Gelukkig had ik dus geen voorkennis nodig van de Griekse mythologie en heb ik ontzettend veel geleerd van deze oude mythen. Als het goed is, is Madeline Miller dicht bij het originele verhaal gebleven (hier kan ik weinig over zeggen, maar internet zegt van wel…)
Zo slim om dit onderwerp op een leuke manier in een roman te verwerken. Het lijkt me ook een ideaal boek als je dit voor school moet leren of op een leuke manier meer wilt weten over de Griekse mythologie.
Daarnaast vond ik het ongelooflijk knap dat de schrijfster een boek heeft geschreven over Griekse Goden waarbij nieuwe thema’s een bijrol kregen. Denk aan de mannen die op haar eiland verschijnen en macht over haar uitoefenen. Dit lijkt verdacht veel op #MeToo. Maar ook haar feministische kant past perfect bij de thema’s van nu.
Favoriete quote
“Je klinkt als een sterveling. Ze vrezen je niet zoals ze de rest van ons vrezen“
Hermes
Pagina’s
Hoofdpersonen
Circe is in het begin misschien even moeilijk te volgen door de vele namen. Gelukkig is er achterin het boek een namenlijst toegevoegd waar je op kunt terugvallen.
Genre
Thema’s: Griekse mythologie, feminisme, historische fictie
Conclusie
Circe is een interessant boek over de Griekse mythologie met een vleugje feminisme. Doordat het af en toe wat traag was, krijgt dit boek net geen 4 sterren van mij. Op TikTok of Instagram denken ze daar anders over, dus misschien ligt het aan mij. 😉 Of je dit boek dus een kans moet geven? Zeker weten!