MINI-REVIEW: Auke Hulst – De Mitsukoshi Troostbaby Company

Waar gaat ‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ over?

In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen?

De Mitsukoshi Troostbaby Company (ik kan deze titel nog steeds niet uitspreken) speelt zich af in de toekomst en het verleden, met meerdere boekdelen en hoofdpersonen.

Je leest namelijk over sciencefictionschrijver Auke die ondertussen ook een boek schrijft met onderdelen uit zijn eigen leven. Je leest dus het verhaal van Auke, maar ook de eerste versie van zijn nieuwe boek. Dit vond ik eerst heel verwarrend omdat deze verhalen door elkaar heen lopen. Maar als je even loslaat wie nou wie is, dan zijn de verhalen erg soepel in elkaar verweven.

“Als je als kind nooit is gezegd ‘Ik hou van je’, wordt het lastig later in die woorden te geloven”

De robotdochter ter vervanging van het verlies en wat het kan doen met een mens: ik vond het een prachtig concept. Hoe verder ik dus kwam in het boek hoe meer het verhaal me pakte.

Zijn er ook minpunten?

En toch, ik miste iets. Het verhaal was wat mij betreft net iets te langdradig. Met veel herhalingen en voetnoten waardoor het lang duurde voordat ik bij het punt belandde waarbij ik echt dacht: wat een indrukwekkend verhaal. Ik denk oprecht dat dit pas bij de laatste hoofdstukken het geval was. En bij een boek van 608 pagina’s duurt dat lang. Te lang denk ik toch wel.

Ik vind het dus heel lastig om dit boek te recenseren. De onderwerpen waren heel erg interessant, het is een goed geschreven roman en ik heb ook vaak aan dit boek gedacht. En toch had ik niet altijd zin om dit boek op te pakken doordat de herhalingen me soms wat te veel werden.


Favoriete quote

‘Wat jij hebt gezien, is helemaal van jou alleen. Dat heb jij gemaakt. Elke lezer ziet iets anders bij een tekst. Zo maken schrijver en lezer samen het boek. Bijzonder, hè?’


Pagina’s

608 pagina’s
(dik boek)


Genre

Roman
Science fiction

Verrassend

Origineel

Droevig

Liefde

Spanning

Angst


Conclusie

Het idee, het einde, de schrijfstijl: het krijgt van mij absoluut vijf sterren. Maar omdat het verhaal me in het begin niet echt wist te pakken en ik vooral het einde erg sterk vond, krijgt het boek van mij drie sterren.


Titel: De Mitsukoshi Troostbaby Company • Auteur: Auke Hulst • Uitgever: Ambo|Anthos • Genre: Roman • Pagina’s: 608 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *