Waar gaat ‘Aleksandra’ over?
Lisa Weeda reist in opdracht van haar grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra’s deportatie in 1942 naar Duitsland heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven.
Ik had zulke hoge verwachtingen van dit boek. De recensies waren lovend, het onderwerp is (helaas) erg actueel én het boek is genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. Het is dan ook niet zo gek dat ik dit boek met veel interesse oppakte.
Misschien dat het daardoor kwam dat ik dit boek helaas een beetje vond tegenvallen. Het zat ‘m voornamelijk in de vele Oekraïense namen die ook nog eens op elkaar leken of hetzelfde waren. Op één of andere manier wist het verhaal me daarom niet echt te pakken en begreep ik het ook niet helemaal.
Ook vond ik het in het begin lastig om te zien dat de geschiedenis en het heden in elkaar overliepen doordat Nikolaj Lisa een rondleiding door een paleis geeft.
“Elke dag was het precies dit stuk van Oekraïne dat als eerste door de zon werd aangeraakt”
Nikolaj
Begrijp met niet verkeerd, het is fantastisch goed geschreven en ik zie absoluut dat Lisa Weeda een goede schrijfster is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je te verdiepen in Oekraïne en vind ik het ontzettend mooi en kwetsbaar hoe Lisa Weeda dit in een boek over haar familiegeschiedenis heeft kunnen verwerken. Maar voor mij was dit boek niet zo interessant als ik in eerste instantie had gehoopt.
Favoriete quote
“In Nederland proosten we onzorgvuldig, leerde ik die eerste avond in Odessa. We zeggen te weinig ‘ik ben zo blij dat ik hier met jullie zit, ik ben zo blij dat je hier bent’.“
Pagina’s
Hoofdpersonen
Genre
Conclusie
Het is belangrijk om je te verdiepen in Oekraïne en daar helpt dit boek zeker bij. Toch wist Aleksandra me niet echt te pakken door de vele namen en het heden en verleden dat in elkaar overliep.

Titel: Aleksandra
Auteur: Lisa Weeda
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina’s: 352
Sterren:
Reacties
Helemaal mee eens.Het is de schrijver niet gelukt mij mee te nemen. Door de lovende recensies had ik hoge verwachtingen. Van ” het achtste leven” en de boeken van Pieter Waterdrinker heb ik genoten. Daar kan dit boek absoluut niet aan tippen.