Waar gaat ‘Lezen, weten en niet vergeten’ over?
Hoe ga je om met informatie? Hoe zorg je ervoor dat het makkelijker wordt om informatie te verwerken? Mark Tigchelaar beschrijft in Lezen, weten en niet vergeten een baanbrekende methode om dit voor elkaar te krijgen. De methode bestaat uit acht principes gebaseerd op revolutionair wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze hersenen. Door de praktische aanpak is het geschikt voor iedereen die te maken heeft met veel informatie.
Wat een interessant boek! De titel was voor mij natuurlijk al genoeg om dit boek een kans te geven. Want ik lees misschien wel veel, maar ik vergeet het vaak ook weer snel. Het is een dun boek boordevol tips en testjes om voor jezelf te bepalen hoe je beter de informatie kunt onthouden. Ik vond dit zo waardevol!
“Wanneer je onderbroken of afgeleid wordt, kost het je gemiddeld twintig minuten om weer terug te keren naar dat waar je eigenlijk mee bezig was”
Een eyeopener vond ik bijvoorbeeld de tips over overwerken en het omgaan met productiviteit. Zoals Mark Tigchelaar zegt in zijn boek: “Een 80-urige werkweek is meestal geen teken van betrokkenheid of toewijding, maar een teken van inefficiëntie en een signaal dat je productiviteit waarschijnlijk te laag is.”
5 tips uit het boek
Er staan natuurlijk nog veel meer tips in dit boek, maar dit waren de tips waar ik veel aan heb gehad. Als je meer over dit onderwerp wilt weten raad ik je dit boek zeker aan!
Favoriete quote
“De meeste mensen vinden het niet fijn om van een beeldscherm te lezen, maar los daarvan leest het minimaal 20% langzamer dan van papier”
Conclusie
Een interessant boek als je meer wilt weten over het onthouden van informatie. Aan de hand van 8 principes heb je na 150 pagina’s veel geleerd over hoe je informatie sneller kunt opnemen, verwerken en onthouden. Aanrader voor als je aan het studeren bent, maar zeker ook voor werkenden!

Titel: Lezen, weten en niet vergeten
Auteur: Mark Tigchelaar
Uitgever: Spectrum
Pagina’s: 150
Sterren: