Lezen, weten en niet vergeten: 5 dingen die ik geleerd heb van Mark Tigchelaar

Waar gaat ‘Lezen, weten en niet vergeten’ over?

Hoe ga je om met informatie? Hoe zorg je ervoor dat het makkelijker wordt om informatie te verwerken? Mark Tigchelaar beschrijft in Lezen, weten en niet vergeten een baanbrekende methode om dit voor elkaar te krijgen. De methode bestaat uit acht principes gebaseerd op revolutionair wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze hersenen. Door de praktische aanpak is het geschikt voor iedereen die te maken heeft met veel informatie.

Wat een interessant boek! De titel was voor mij natuurlijk al genoeg om dit boek een kans te geven. Want ik lees misschien wel veel, maar ik vergeet het vaak ook weer snel. Het is een dun boek boordevol tips en testjes om voor jezelf te bepalen hoe je beter de informatie kunt onthouden. Ik vond dit zo waardevol!

“Wanneer je onderbroken of afgeleid wordt, kost het je gemiddeld twintig minuten om weer terug te keren naar dat waar je eigenlijk mee bezig was”

Een eyeopener vond ik bijvoorbeeld de tips over overwerken en het omgaan met productiviteit. Zoals Mark Tigchelaar zegt in zijn boek: “Een 80-urige werkweek is meestal geen teken van betrokkenheid of toewijding, maar een teken van inefficiëntie en een signaal dat je productiviteit waarschijnlijk te laag is.”

5 tips uit het boek

Maak geen lange samenvattingen
Ik maakte vroeger voor elk examen een samenvatting. Hele notitieboekjes schreef ik vol met mijn eigen samenvattingen. Door dit boek heb ik geleerd dat je veel beter een aantal woorden kunt opschrijven zodat je hersenen actief blijven als je deze woorden weer herhaald. Je moet tenslotte zelf bedenken waar de tekst precies over ging in plaats van je eigen volledige samenvatting passief door te lezen.
Leer in blokken
Leer in (korte) blokken en geef je hersenen daarna even rust.
Gebruik beelden om informatie te onthouden
Ik vergeet altijd wachtwoorden en pincodes, maar in dit boek staan zoveel voorbeelden om, aan de hand van beelden deze informatie wel te onthouden. Ik heb het al een keer toegepast en het werkt!
Mindmapping
Verbind informatie door middel van het maken van een mindmap.
Korte vergaderingen
Produceer minder informatie door kortere vergaderingen te houden en kortere emails te schrijven (en ontvangen).

Er staan natuurlijk nog veel meer tips in dit boek, maar dit waren de tips waar ik veel aan heb gehad. Als je meer over dit onderwerp wilt weten raad ik je dit boek zeker aan!


Favoriete quote

“De meeste mensen vinden het niet fijn om van een beeldscherm te lezen, maar los daarvan leest het minimaal 20% langzamer dan van papier”


Conclusie

Een interessant boek als je meer wilt weten over het onthouden van informatie. Aan de hand van 8 principes heb je na 150 pagina’s veel geleerd over hoe je informatie sneller kunt opnemen, verwerken en onthouden. Aanrader voor als je aan het studeren bent, maar zeker ook voor werkenden!


Titel: Lezen, weten en niet vergeten
Auteur: Mark Tigchelaar
Uitgever: Spectrum
Pagina’s: 150
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *