Waar gaat ‘Julia’ over?
Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept.
Ik las dit boek op reis naar Italië! Je kunt je geen betere omgeving voorstellen dan de bergen van Como, pizza’s en een goed boek. Toch moest ik even wennen aan het verhaal van Julia. Het boek begon namelijk heel theoretisch. Het voelde bijna als een geschiedenisles op school.
Ik dacht dus even dat ik een fout had gemaakt door dit boek mee op vakantie te nemen. Maar daar had ik gelukkig niet gelijk in. Het is een bijzonder, heftig en soms zelfs emotioneel verhaal. Het einde is dan ook hartverscheurend. Een verhaal dat ik nog nooit ergens gelezen heb.
Julia, het enige kind van keizer Augustus, is een vergeten vrouw uit de geschiedenis. Heel mooi hoe Rosita Steenbeek dit in een boek heeft kunnen verwerken.


Naast het verhaal van Julia vind je in dit boek ook het verhaal van Rosita Steenbeek zelf. Door middel van deze cursieve tussenstukken volg je haar door Rome. Een leuke toevoeging, maar als je iets meer wilt weten over de geschiedenis van de dochter van Augustus, dan haalde het de vaart wel een beetje uit het verhaal.
De schrijfstijl is enorm prettig en leest lekker weg. In dat opzicht lijkt het totaal niet op een saaie geschiedenisles! Als je dus meer wilt weten over Julia of juist over deze tijd, dan zou ik dit boek zeker aanraden.
Pagina’s
Hoofdpersonen
Genre
Conclusie
Ik vond Julia een goed boek. Maar doordat het in het begin wel erg theoretisch was, vond ik het af en toe ook moeilijk om op te pakken. Zeker op vakantie. Gelukkig maakte het einde heel veel goed!

Titel: Julia
Auteur: Rosita Steenbeek
Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 320
Sterren: