Waar gaat ‘Ministerie van dromen’ over?
De wereld van de Berlijnse Nas stort in als haar zus Nushin met een auto tegen een boom rijdt. De politie houdt het op een ongeluk, Nas vermoedt zelfmoord. Samen overleefden de zussen alles: de migratie naar Duitsland, het verlies van hun vader, de emotionele afwezigheid van hun moeder en het ongeplande moederschap van Nushin. Hoewel een kind niet in haar leven als vrijgevochten Berlijnse queer past, neemt Nas de zorg voor haar nichtje op zich. Al snel ontdekt ze dat Nushin, die ze zo goed dacht te kennen, zelfs voor haar geheimen had. Nas zet alles op alles om de waarheid achter de dood van haar zus te achterhalen.
Ministerie van dromen is een goed verhaal. In korte hoofdstukjes voel je de zussenband en dus ook het gemis. Een mooie vergelijking vond ik dan ook dat de enige echte relatie in haar leven die met haar zus was. Hoe mooi! En ook hoe verdrietig om nu zonder zus verder te moeten leven.
Het verlies en de depressieve gevoelens zijn dan ook voelbaar in dit boek. En toch leest het als een trein: snel, vlot en soms zelfs over de top spannend.
De thema’s
Het is een boek over Berlijn met een queer-bar, waarbij onderwerpen als migratie, rouw en depressie centraal staan. En laten we de moeilijke band met haar moeder en familieconflicten ook niet vergeten. Het is veel. Zeker als je je bedenkt dat het af en toe ook als een thriller aanvoelt en dat er genoeg humor in verwerkt zit.
“Tussen deze vier wanden bewaarde ze niet alleen haar kleding, maar ook haar geheimen”
Door de vele onderwerpen worden ze ook niet allemaal uitgediept en bleef het verhaal soms een beetje plat. Dit zou ik normaal gesproken jammer hebben gevonden, maar het verhaal zit verder wel goed in elkaar.
Een moeilijk boek dus om te recenseren. Ik klink zelfs een beetje negatief. Terwijl dat zonde is, want ik vond het een fijn boek. Als je dus van deze onderwerpen houdt (of van Duitsland!) dan zou ik gewoon zeggen: geef het boek een kans.
Favoriete quote
“Dat het mij niet meer kan schelen of ik blijf leven of niet. Ik weet wel dat mijn tante en oma ervoor proberen te zorgen dat het goed met me gaat, en mijn psycholoog zegt dat het ooit allemaal goed komt. Dat is een leugen. Het komt nooit allemaal weer goed.”
Parvin
Pagina’s
Hoofdpersonen
Genre
Conclusie
Ministerie van dromen is een moeilijk boek om te recenseren. Aan de ene kant worden de vele onderwerpen niet allemaal goed uitgediept. Maar aan de andere kant is het een vlot geschreven boek met een vleugje humor, spanning en onderwerpen waar je graag meer over zou willen lezen. Dit boek krijgt van mij dus 3,5 sterren.

Titel: Ministerie van dromen
Auteur: Hengameh Yaghoobifarah
Uitgever: De Geus
Pagina’s: 344
Sterren: