Waar gaat ‘De genocidefax’ over?
Rwanda, januari 1994. Het is voor Roméo Dallaire, generaal van de VN Vredesmissie ter plaatse, glashelder dat als de VN de komende 36 uur niet ingrijpt, de animositeit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s zal ontaarden in een ongekend bloedbad. Wanhopig probeert hij de rest van de wereld hiervan te overtuigen, maar die weigert verantwoordelijkheid te nemen. Het vergt een haast bovenmenselijke moed om je binnen eigen kring uit te spreken tegen onrecht. Bijna niemand doet het, omdat loyaliteit en de drang naar verbondenheid vaak sterker blijken.
Wat een interessante essay was De genocidefax! Het boek heeft me echt aan het denken gezet. Over groepsdruk en hoe ik daar zelf op reageer. Maar ook hoe Nederlanders in de oorlog waren en waarom ze dit gedrag toonden.
Daarnaast geeft van Iperen een kijkje in de Rwandese genocide in 1994. Het is schrijnend hoe een oorlog helemaal geen aandacht kreeg. Door geld, macht en geen aandacht hebben voor het verre Afrika.
“Het is vaak makkelijker je mond te houden dan de confrontatie aan te gaan – op je werk, binnen de (geloofs)gemeenschap, in je familie”
Ook vond ik de referentie naar de coronacrisis interessant. Hoe mensen meelopen met de groep. Want is het niet veel makkelijker om dezelfde stem als je vrienden of familie te hebben? Pijnlijk laat Roxane van Iperen zien hoe lijnrecht deze groepen tegenover elkaar kwamen te staan. Je zag het gebeuren in tijden van corona. Waarom liet iedereen elkaar niet in zijn waarde en had je begrip voor de keuze van een ander?
’t Hooge Nest van Roxane van Iperen stond al heel lang op mijn lijstje, maar nu moet ik dit boek echt lezen! Wat een fijne schrijfstijl en wat een goede thema’s maakt zij bespreekbaar.
Favoriete quote
“Bij welke groep of klasse hoor je, of wil je horen? Zolang je je daarvan bewust bent, het niet te serieus neemt en de deur voor anderen openhoudt, hoeft dat niet erg te zijn”
Pagina’s
Genre
Conclusie
De genocidefax is een boek dat kan leiden tot een goed gesprek: hoe mensen een groep volgen zonder eigen mening. Maar wat zou je zelf doen? Als je kritisch naar jezelf kijkt, is dit antwoord moeilijker dan je denkt. Dit laat Roxane van Iperen zien aan de hand van voorbeelden uit de Tweede Wereldoorlog en de vergeten Rwandese genocide in 1994. Zeker het lezen waard!

Titel: De genocidefax
Auteur: Roxane van Iperen
Uitgever: Lebowski
Pagina’s: 98
Sterren: