Waar gaat ‘Geen zee te hoog’ over?
In Geen zee te hoog vertelt Els Visser hoe het was om een schipbreuk te overleven. Ze neemt je mee naar dat moment in 2014 in Indonesië waarna alles voor haar veranderde, zowel lichamelijk als geestelijk. Want de ramp deed haar beseffen wat het belang van mentale weerbaarheid is. De kracht die ze daar op zee in zichzelf ontdekte, zet ze nu in om haar grenzen in het dagelijkse leven te verleggen. Haar bijzondere ervaring leerde Els vertrouwen op haar lichaam en uithoudingsvermogen. Bij terugkeer in Nederland blijft ze geneeskunde studeren maar ontdekt ze daarnaast ook haar ware talent: de Ironmantriatlon.
Tijdens het luisteren naar een podcast van Iris Enthoven kwam ik het verhaal van Els Visser tegen. Ik vond het zo’n heftig verhaal dat ik gelijk haar boek bestelde.
En het verhaal is indrukwekkend. In korte hoofdstukken, die afgewisseld worden met haar leven als triatleet, vertelt ze het verhaal van de schipbreuk en hoe ze deze op wonderbaarlijke wijze overleefde.
“Hij zweeg even, en schudde toen zijn hoofd. Hij had niemand gesproken. Er was geen boordradio, en net als wij had hij geen bereik.”
De schipbreuk had van mij zelfs wel meer naar voren mogen komen in plaats van 50% over haar sportcarrière en 50% over de schipbreuk. Maar vanuit haar verhaal snap ik wel waarom ze ervoor gekozen heeft.
Ze heeft als het goed is meer dan acht uur (!!!) gezwommen om op een onbewoond eiland terecht te komen. HOE DAN? Ik zou al bewusteloos zijn uit angst voor eventuele haaien of andere enge dingen in zee. En dan heb ik het nog niet eens over hoe uitgeput je moet zijn zonder eten en drinken.
“Eigenlijk gek dat ik in Aziatische landen altijd heel alert ben op de betrouwbaarheid van luchtvaartmaatschappijen en nauwkeurig check welke vlucht ik het beste kan boeken, terwijl dat niet in me opkomt bij het boeken van een boottocht. Ik vertrouw gewoon blindelings op de boot waar ik aan boord stap. Terwijl de zee zo onvoorspelbaar is.”
Het zet je dus echt aan het denken. Wat is er belangrijk in het leven en wat vind je zelf leuk om te doen? Zonder de meningen van anderen. En ook: heb ik ooit gekeken of een boottocht in het buitenland wel veilig was?
Triatleet bij Hellas
Daarnaast begon ze haar carrière als triatleet bij Hellas in Utrecht. Voor corona heb ik daar ook een aantal jaar met plezier hardgelopen. Het is dus leuk om te zien dat zij daar hetzelfde gevoel bij had (al is haar talent iets indrukwekkender. Ik heb mijn tijd bij Hellas heel erg verbeterd, maar ik was nog steeds één van de langzame lopers. Het is dus knap dat zij daar al snel bovenuit stak).
Al met al een indrukwekkend boek dat ik in een middag met plezier heb uitgelezen. Een klein nadeel is wel dat je het hele verhaal eigenlijk al kent als je een podcast of interview van haar geluisterd hebt.
Favoriete quote
“Op moeilijke momenten zie ik mezelf daar weer in zee liggen en denk ik: kom op Els, je hebt erger meegemaakt”
Pagina’s
Genre
Conclusie
Geen zee te hoog is het indrukwekkende verhaal van Els Visser over hoe zij een schipbreuk overleefde en een topatleet werd. Met veel plezier heb ik dit boek gelezen, omdat er naast veel ellende, ook hoop vanaf straalt. Ik zou alleen eerst dit boek lezen voordat je een podcast over haar verhaal luistert.

Titel: Geen zee te hoog
Auteur: Els Visser
Uitgever: Boekerij
Pagina’s: 240
Sterren: