MINI-REVIEW: Nhung Dam – Definitie van liefde

Waar gaat ‘Definitie van liefde’ over?

Met de succesvolle actrice Rose lijkt alles goed te gaan. Ze woont in één van de betere wijken van New Orleans en staat op het punt op tournee te gaan door Europa. Kort na de ontdekking van haar zwangerschap wordt ze echter door haar verloofde verlaten. Dit stelt Rose voor een onmogelijke keuze: het kind houden of niet. Op dit kruispunt van haar leven gaat ze terug de rivier over, waar haar Vietnamese ouders zich als bootvluchtelingen in een gewelddadige omgeving staande houden. Terug naar de frituurtent waarvan ze al heel jong wist dat haar toekomst daar niet lag.

Ik heb van dit boek genoten. Wat is Nhung Dam een goede schrijfster! De schrijfstijl, de eenzaamheid en het verdriet dat van elke pagina afspat: het is ontzettend goed geschreven.

Als je moeder gaat worden, gaat alles wat je hebt opgebouwd verloren. In dit vak zijn er geen moeders.

Soms is de eenzaamheid van Rose zelfs een beetje té om te lezen. Er komen verschillende gesprekken met vrienden aan bod, waarbij Rose moet luisteren naar een relaas van de ander, maar zelf nooit aan het woord komt. En dat terwijl ze net zwanger is, verlaten door haar man en hevig op zoek is naar iemand die wil luisteren. Pijnlijk. Soms zelfs zo pijnlijk dat ik het boek even naast me neerlegde.

Denk dus niet dat dit een vrolijke chicklit of roman is (zoals de kleurrijke cover misschien doet vermoeden). Er zit heel veel verdriet en een zware familiegeschiedenis verborgen in dit boek. Rose lijkt alles te hebben: een goede baan, leuke man, woont op een prachtige plek in de stad en dan is ze ook nog eens zwanger. Toch heeft Rose het ontzettend zwaar: ze is samen met haar ouders gevlucht en woonde overal tijdelijk en dan verlaat haar geliefde Jason haar ook nog eens als ze zwanger blijkt te zijn.

Leven in de schemer had ik geleerd, maar hoe ik me staande moest houden in het felle licht, wist ik niet.

Waar komt dit vandaan? En kent ze eigenlijk wel de definitie van liefde? Dit weet Nhung Dam prachtig neer te zetten op de achtergrond van New Orleans (met een uitstapje naar onder andere Vlissingen!).

En dan de ‘Stem’ in het boek. Ik zal er niet te veel over vertellen, omdat het juist zo fantastisch is om er zelf achter te komen wie die Stem is. Maar ik moest aan het einde toch even slikken toen de Stem aan het woord was. Zo origineel en tegelijkertijd zo pijnlijk om te lezen.

Favoriete quote

Help! Help! Ik had om moeten keren. Dat doe je gewoon niet zo gauw, hetzelfde pad nog een keer bewandelen, teruggaan; dat zit niet in ons. Verdwaalde mensen lopen nou eenmaal nooit terug.

Pagina’s

336 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Rose
Jason
Garrett

Land

Verenigde Staten

Het boek speelt zich voornamelijk af in de Verenigde Staten.

Onderwerpen

Moederschap
Migratie
Abortus

Conclusie

Definitie van liefde is een boek dat past bij mijn leeftijd, maar ook een heftig boek met interessante thema’s waar je zeker even van bij moet komen als je ‘m net uit hebt. Haar debuutroman Duizend vaders wil ik nu zeker lezen!

Nhung Dam - Definitie van liefde

Titel: Definitie van liefde
Auteur: Nhung Dam
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina’s: 336
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *