Boekrecensie: Derk Bolt – Ontvoerd

Waar gaat ‘Ontvoerd’ over?

Voor zijn zoektochten voor het programma Spoorloos komt Derk Bolt al bijna 25 jaar in Colombia. In juni 2017 gaat het dan toch nog mis. In een achtergebleven gebied in het noorden van Colombia worden Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender van de weg gehaald door een gewapende guerrillero. Ze moeten hun spullen inleveren en worden te voet meegenomen naar het onherbergzame gebied van de cocaïneboeren. Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen én of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd. Humor en zorgen over thuis houden de mannen op de been, zéker tijdens de extreem zware jungletochten, die hun overigens nog bijna fataal worden.

Ik was een klein beetje sceptisch toen ik dit boek in mijn handen kreeg. Natuurlijk had ik de ontvoering in het nieuws gezien en globaal gevolgd. Maar wist ik door al die artikelen niet al genoeg van deze (heftige) ontvoering? Moest daar nu echt een boek over geschreven worden?

Het antwoord is: ja daar moet zeker een boek over geschreven worden! Het boek is namelijk totaal niet dramatisch opgezet (wat ik eerlijk gezegd wel dacht). Er zit humor in en op neutrale wijze vertelt Derk Bolt het verhaal van de ontvoering. Daarnaast leer je ook nog een klein beetje Colombia kennen door de opmerkingen over de bevolking, het landschap en de armoede.

Ik vond vooral de eindeloze jungletocht indrukwekkend en beangstigend om te lezen. De angst en onzekerheid over hoe dit gaat eindigen is voelbaar. Al weet je als lezer natuurlijk al hoe deze ontvoering afloopt. Daarom is het extra leuk dat de humor sterk aanwezig is.

Conclusie

Ik ben aangenaam verrast! Wat een bijzonder verhaal. Derk Bolt heeft een prettige schrijfstijl en het boek was indrukwekkend om te lezen. Als je nieuwsgierig bent naar Colombia of de ontvoering van Derk Bolt en Eugenio Follender, dan zou ik ‘m zeker een kans geven!

Boekentip van Readabook.nl


Derk Bolt – Ontvoerd | Uitgeverij: De Kring | Genre: Non-fictie
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(7.5)


Geef een antwoord