MINI-REVIEW: Silvia Avallone – Staal

Waar gaat ‘Staal’ over?

De veertienjarige Anna en Francesca wonen in hetzelfde appartementencomplex in Piombino, een klein industriestadje aan de Italiaanse kust met uitzicht op het mooie eiland Elba. Elba is voor de rijken en toeristen en onbereikbaar voor het gewone volk dat zijn brood verdient in de plaatselijke staalfabrieken. De meisjes zijn vanaf hun vroege jeugd onafscheidelijk, maar op de drempel van volwassenheid moeten zij afscheid nemen van hun zo vertrouwde leven en begint alles te draaien om hun verlangen als vrouw bewonderd te worden. In de troosteloze arbeiderswijk waar zij wonen proberen Anna en Francesca hun ontluikende schoonheid en seksualiteit uit te buiten om de bedrukte sfeer thuis te ontvluchten. Dan komt op een dag de liefde uit een onverwachte hoek, waardoor de onoverwinnelijke vriendschap tussen Anna en Francesca op losse schroeven komt te staan.

Het boek Staal van Silvia Avallone lag al een hele tijd in mijn boekenkast te verstoffen, maar op één of andere manier trok mij dit boek totaal niet aan. En dus stelde ik het lezen van dit boek een hele tijd uit. Waarom het mij niet aantrok? Geen idee. Het ligt in ieder geval niet aan de kaft, want deze vind ik heel erg mooi. Misschien door de achterflap? De titel? Ik weet het niet. In ieder geval duurde het heel erg lang voordat ik, met lichte tegenzin weliswaar, aan dit boek begon.

En die tegenzin werd met de minuut erger naarmate ik begon met dit boek. Het las totaal niet lekker weg. Dit kan natuurlijk door de vertaling komen, dat weet ik niet. Maar het duurde in ieder geval meer dan twee weken voordat ik eindelijk de laatste bladzijde van dit boek uitlas.

Conclusie

Het verhaal boeide mij totaal niet. Het was leuk om te leven over Elba en Italië, waar ik overigens heel gek op ben. Maar dat was eigenlijk het enige positieve punt dat ik kan vertellen over dit boek. Nee, ik ben helemaal niet enthousiast over dit boek en raad het dan ook niet aan om dit boek te lezen.

Geen aanrader volgens Readabook.nl


Silvia Avallone – Staal | Uitgeverij: De Bezige Bij | Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(3.0)


18 reacties

 1. Wat een interessant idee voor een blog !
  Toevallig heb ik ook net mijn boek uit en er nog geen opvolger voor gevonden : )
  Supercool dat je ook een negatieve beoordeling gewoon post 😀
  En ik geloof je meteen, ondanks de toch stalen titel 🙂
  Heel erg bedankt voor het volgen van mijn blog !

 2. Hee, dankjewel voor je reactie op mijn blog! Ik moet eerlijk bekennen dat ik jouw site heel erg leuk vind! Ik hou natuurlijk ook erg van boeken, dus hier gaat mijn boekenhart sneller van kloppen 🙂 xx.

 3. Ondanks alles ben ik wel eens benieuwd naar het boek. Maar ik ken mezelf, ik lees voornamelijk fantasy 🙂
  Trouwens, De Aanslag van Harry Mulisch is een prachtboek. Ook 1 van mijn favorieten (ik las het op mijn 14 voor school).

 4. mooi boek,zeker een aanrader ik ben geen ervaren lezer maar dit is een van de weinige of zelfs de enige die ik graag las,zelfs in minder dan 4 dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *