MINI-REVIEW: Farida Khalaf – Het meisje dat van IS won

Waar gaat ‘Het meisje dat van IS won’ over?

Farida Khalaf is achttien als haar bergdorp in Noord-Irak wordt overvallen door IS-terroristen. Ze vermoorden alle mannen en nemen de vrouwen als gevangenen mee. Samen met haar nichtje Evin wordt Farida op een slavinnenmarkt in Raqqa als koopwaar aangeboden. Ze verzet zich op alle mogelijke manieren maar wordt uiteindelijk verkocht, mishandeld, half doodgeslagen en… van haar eer beroofd.

Je ziet het wekelijks op het nieuws voorbijkomen: de Islamitische Staat. Je denkt dan ook dat je goed op de hoogte bent van IS en hun verschrikkingen. Maar daar kom je volledig op terug als je het boek Het meisje dat van IS won leest. Je hebt namelijk geen idee. Wat daar gebeurd, kun je zelfs na dit boek nauwelijks voorstellen. Zo onmenselijk, afschuwelijk en vooral heel erg beangstigend.

Het is een heftig en indrukwekkend verhaal van een jong meisje (Farida) dat weet te ontsnappen uit de handen van IS. Ze is ontvoerd, verkocht en uiteindelijk dagelijks verkracht. Maar toch wist ze altijd de kracht te bewaren om een ontsnappingsplan te verzinnen samen met de andere meisjes. Heel dapper en daardoor heel bijzonder om te lezen.

Het leest makkelijk en je vliegt door de hoofdstukken heen. Je hebt het gevoel dat je een dramatische roman aan het lezen bent. Maar helaas is dit een waargebeurd verhaal. Dapper dat Farida dit durft te vertellen, zeker omdat ze nog steeds ondergedoken zit (denk ik). Schrijfster Andrea Claudia Hoffmann heeft het verhaal van Farida opgeschreven. Toen ze een yezidi-vluchtelingenkamp in Irak bezocht, kwam ze het meisje tegen en werd ze gegrepen door haar verhaal.

Conclusie

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik dit boek kon loslaten. Er wordt een beeld geschetst van hoe het is om te moeten vluchten en te leven in een vluchtelingenkamp zonder te weten hoe je toekomst eruit gaat zien. Het einde is mooi en verdrietig tegelijk en je hebt na het lezen het gevoel dat je liever niet had geweten wat IS allemaal doet…

Boekentip van Readabook.nl


Farida Khalaf – Het meisje dat van IS won | Harper Collins | Genre: Non-fictie
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(9.5)


6 reacties

  1. Moet zeggen heb het boek in een dag uitgelezen en denk er de dagen erna nog veel over na. Prachtig verteld maar helaas wel een gruwelijk verhaal.

  2. Ik heb na het lezen van het boek gewoon gehuild. Wat een hel voor die meisjes. Farida is ontsnapt maar de wetenschap dat er nu nog steeds veel meisjes in zo’n situatie leven maakt je erg verdrietig en machteloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *