Boekrecensie: Aukelien Weverling – In alle steden

Waar gaat ‘In alle steden’ over?

Rasoptimist Bennie is ontslagen, alcoholist, maar vol goede moed. In een samenleving waarin de scheiding tussen arm en rijk steeds scherper is geworden, zoekt hij zich een weg langs illegale dranklokalen. Hij beweegt zich opgewekt door een maatschappij waarin nog maar twee soorten onderwijs mogelijk zijn, gezondheid een eigen verantwoordelijkheid is en religie verenigd is tegen een gemeenschappelijke vijand. Met zijn maatschappelijke status op nul zwerft hij van baan naar baan. Hij probeert een weg terug te vinden naar een beter bestaan, waarin een bont gezelschap van lotgenoten hem bijstaat.

Eigenlijk heeft Bennie een heel zwaar leven met weinig toekomstperspectief. Toch leest het als een positief verhaal. Ik vind het dan ook origineel om een boek te schrijven over een dystopie met een levensgenieter als hoofdpersoon. Dat leest eigenlijk heerlijk weg!

De kloof tussen arm en rijk verdeeld over verschillende wijken (waardoor je totaal niet met elkaar te maken hebt) is schijnend. Het is dan ook een bijzonder boek waar je even over na moet denken als je ‘m gelezen hebt.

De schrijfwijze van Aukelien Weverling is anders dan anders en daar moet je eerst even aan wennen. Maar de bijzondere spreektaal van Bennie is op een gegeven moment eigenlijk wel een leuke toevoeging in het verhaal. Je gaat van Bennie en zijn bijzondere leven houden.

Het boek heeft een open einde en daar houd ik persoonlijk niet zo van. Maar aan de andere kant kun je nu zelf visualiseren hoe dit zou kunnen eindigen en misschien is dat voor dit verhaal wel beter.

Conclusie

Een bijzonder boek over de levensgenieter Bennie, waar je nog lang over na zult denken! Aanrader als je van bijzondere romans houdt met een open einde.

Boekentip van Readabook.nl


Aukelien Weverling – In alle steden | Uitgeverij Meulenhoff | Genre: Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(7.5)


Geef een antwoord