MINI-REVIEW: Georgia Hunter – Wij waren de gelukkigen

Waar gaat ‘Wij waren de gelukkigen’ over?

In de lente van 1939 leidt de Joodse familie Kurc een redelijk normaal leven in Radom, Polen. Tot de oorlog uitbreekt. De vijf broers en zussen raken over vijf werelddelen verspreid. Addy, musicus, weet een Braziliaans visum te bemachtigen. Jakob gaat in het verzet. Mila verbergt haar dochter in een klooster buiten Warschau. Genek belandt via een Siberisch strafkamp in Persië, waar hij zich aansluit bij het geallieerde leger. De zwangere Halina vlucht te voet over de Oostenrijkse Alpen de vrijheid tegemoet.

Als je mijn blog al wat langer volgt, weet je dat mijn boekenkast volstaat met romans over de Tweede Wereldoorlog. ‘Wij waren de gelukkigen’ van Georgia Hunter valt ook in dit genre en las ik in Israël na een bezoekje aan het Yad Vashem Holocaust Museum. Misschien dat het verhaal daarom zo binnenkwam, ik weet het niet. Voor mij was dit in ieder geval een zeer aangrijpend boek, waarbij ik aan het einde een huilbui probeerde tegen te gaan.

Het verhaal gaat over de Joodse familie Kurc die elkaar kwijtraken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De één blijft in het Poolse Radom, de anderen verspreiden zich over heel Europa en zelfs ver daarbuiten. Dit klinkt al erg genoeg, maar ze weten in die jaren ook niet of de anderen nog leven. Het laat de chaos in deze oorlog (en daarna!) goed zien. Dit heeft Hunter zo mooi en heftig opgeschreven! Alsof je het zelf meemaakt.

Er zitten ontzettend veel hoofdpersonen in dit verhaal. Per hoofdstuk wordt iemand uit de familie Kurc gevolgd. In het begin moet je daar even aan wennen: wie is wie? Ik zou daarom ook aanraden om dit mooie boek pas te lezen als je er echt tijd voor hebt: op vakantie of in een rustige week. Het verhaal komt anders totaal niet over als je met je hoofd bij je werk zit en daardoor snel bent afgeleid.

Conclusie

Waarom ik dit een enorme aanrader vind en iedereen dit boek moet lezen? Ik denk dat het nawoord van de schrijfster voor mij de druppel was. Ze vertelt daarin namelijk wat haar link met dit verhaal is. Zo ongelooflijk mooi! Ik zag dit eerlijk gezegd ook helemaal niet aankomen. Ik heb er eigenlijk niet zo veel over te zeggen, alleen maar dat je dit boek absoluut een kans moet geven.

Boekentip van Readabook.nl


Georgia Hunter – Wij waren de gelukkigen | The House of Books | Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(9.0)


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *