MINI-REVIEW: Sharlene Teo – Ponti

Waar gaat ‘Ponti’ over?

De zestienjarige Szu woont met haar moeder Amisa in een vervallen huis in de hitte en drukte van Singapore. Als Szu de rijke en zeer sarcastische Circe ontmoet, worden ze meteen beste vriendinnen. Voor Szu is de vriendschap een kans om te ontsnappen aan de verstikkende relatie met haar moeder en Circe is op haar beurt gefascineerd door de mysterieuze beroemdheid Amisa. Zeventien jaar later zit Circe diep in de put, als ze op haar werk wordt gevraagd om mee te werken aan een remake van de jaren 70-cultfilm ‘Ponti’, de film waar Amisa ooit kortstondig beroemd mee is geworden. Circe zit opeens weer met haar gedachten bij de twee vrouwen uit haar verleden, en ze worstelt met een schuldgevoel dat ze al die tijd heeft weten te onderdrukken.

De achterflap sprak me niet zo aan, maar de mooie cover was een ander verhaal. Hoe mooi! Daarom gaf ik twee weken geleden dit boek toch een kans. Al is het alleen maar om mooie foto’s voor Instagram te maken. 😉

Het verhaal viel zeker niet tegen. Sterker nog, het zat gewoon erg sterk in elkaar. Je volgt in verschillende jaren drie indrukwekkende levensverhalen: van moeder Amisa, dochter Szu en vriendin Circe. Deze drie hoofdpersonen zijn ontzettend goed neergezet. Je weet als lezer ook niet of je van ze moet houden of haten. Zo zorgt Amisa niet echt goed voor haar dochter. En ook de vriendschap tussen de twee meisjes is vreemd. Je voeltdat ze arm en zelfs eenzaam zijn. Het lijkt misschien een depressief boek, maar dat vond ik juist niet. Het maakt het verhaal alleen maar sterker en indrukwekkender.

Het is ook nog eens erg mooi geschreven. Je hebt het gevoel even helemaal weg te zijn uit Nederland en je ziet de huizen van de vriendinnen zo voor je. Daarnaast speelt het verhaal voor een deel af in Maleisië, waar ik twee jaar geleden een rondreis heb gemaakt. Voor mij maakte dit boek dan ook extra indruk.

Een klein minpuntje vond ik het einde. Er is namelijk niet echt een plot. Terwijl de achterflap dat wel suggereerde en je echt het gevoel had dat de schrijfster naar iets toe aan het werken was. Ik had daar wel een beetje moeite mee toen ik het boek dichtklapte en eigenlijk niet zo goed wist wat het einde nu eigenlijk moest voorstellen.

Conclusie

Al met al een mooi boek met prachtige hoofdpersonen. Je zit even in een andere wereld en dat is knap gedaan van de schrijfster. Wat mij betreft was het einde een kleine tegenvaller, maar dat neemt niet weg dat ik dit boek een aanrader vind om te lezen.

Boekentip van Readabook.nl


Sharlene Teo – Ponti | Uitgeverij: De Bezige Bij | Genre: Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(7.0)


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *