MINI-REVIEW: Paolo Cognetti – De acht bergen

Waar gaat ‘De acht bergen’ over?

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Wat een prachtig boek! De bergen zijn zo beeldend beschreven dat je het gevoel hebt dat je daar zelf al dagen aan het wandelen bent. Net als Pietro en zijn vader.

Het is ook herkenbaar. Het boek begint met de wandeling van vader en zoon en als hij eenmaal boven is snapt hij niet waarom ze zo lang gelopen hebben om alleen maar het einde van een berg te zien. Ik moest hier stiekem een beetje om lachen. Als puber snapte ik ook niet waarom we uren liepen om een kerk op een berg in Italië te zien. Maar intussen doe ik precies hetzelfde als mijn ouders. En dat doet de hoofdpersoon dus ook!

Er zijn niet zoveel hoogtepunten in dit boek (wat je misschien wel een beetje verwacht). Normaal houd ik daar totaal niet van, maar bij dit boek had ik daar geen moeite mee. Elke zin in dit boek is mooi. Het is een prachtig verhaal over de liefde voor de bergen en dat leest heerlijk weg!

De vriendschap tussen Pietro en Bruno is ook prachtig beschreven. Want keert Pietro steeds terug naar zijn berg omdat hij van die berg houdt of komt hij terug voor zijn vriend Bruno? Heel mooi!

Conclusie

Meestal houd ik niet zo van bestsellers. Als iedereen het boek prachtig vindt, ben ik vaak niet overtuigd. Maar bij dit boek ben ik het volledig eens met de positieve reacties! En dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht toen ik begon met lezen. Wat mij betreft een aanrader! Zeker als je van de bergen houdt.

Boekentip van Readabook.nl


Paolo Cognetti – De acht bergen | Uitgeverij: De Bezige Bij | Genre: Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(8.0)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *