Boekrecensie: Tom Waes – Reizen Waes Europa

Waar gaat ‘Reizen Waes Europa’ over?

In Reizen Waes Europa blijft Tom Waes dichter bij huis en laat hij zien dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om onweerstaanbare, fascinerende, mysterieuze, en ja, ook avontuurlijke plaatsen te ontdekken. Hij blijft binnen de grenzen van het Europese continent, neemt je mee naar onbekende maar unieke plekken in Spanje, Azerbeidzjan, IJsland, Groenland, Polen, Isle of Man, Noord-Ierland en Oekraïne. Hij verrast je als vanouds met straffe verhalen. Want reizen maakt je sprakeloos en verandert je daarna in een verhalenverteller.

Ik kijk eigenlijk niet meer zo vaak tv. Als ik eerlijk ben doet mijn tv het al een maand niet en ik mis het helemaal niet. Maar als ik de tv wél aanzet, dan zijn reisprogramma’s mijn favoriet. Ik wil daarna altijd gelijk een vakantie boeken. En daar word ik blij van!

Het is dus ook niet zo gek dat ik het boek van Tom Waes al een tijdje in mijn boekenkast heb staan. Vorige week besloot ik ‘m eindelijk te lezen (in de zon!).

Het boek is opgedeeld in acht unieke plekken in Europa die Tom Waes bezocht voor zijn reisprogramma. Het eerste hoofdstuk gaat over Spanje. En heel toevallig heb ik deze aflevering gezien. Misschien dat ik daarom even niet de toegevoegde waarde zag van dit boek. Als je het programma al gezien hebt, ken je de verhalen toch al?

Maar na het eerste hoofdstuk waren de verhalen nieuw voor mij en heb ik genoten van de indrukken, mooie gesprekken en handige weetjes over deze unieke plekken. Alsof je zijn reisprogramma aan het bekijken bent zonder beelden.

Het hoofdstuk over IJsland vond ik één van de leukste hoofdstukken. IJsland staat al heel lang hoog op mijn lijstje. Dat hij het noorderlicht meerdere keren heeft gezien vond ik dan ook jaloersmakend.

Het meeste indruk maakte het verhaal over Tsjernobyl in Oekraïne. Ze bezoeken het gebied waar 30 jaar geleden de kernramp heeft plaatsgevonden en waar ze nu nog steeds te maken hebben met de gevolgen. Zo indrukwekkend!

Bijzonder is ook dat Tom Waes in Europa blijft en laat zien dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om bijzondere plaatsen te ontdekken. Sommige plekken zijn zelfs zo uniek dat het heel gaaf is om er meer over te lezen, maar absoluut niet aantrekkelijk is om er zelf met je koffer naartoe te reizen.

Conclusie

Wat mij betreft een indrukwekkend boek als je zijn reisprogramma (nog) niet gezien hebt. Als je alle afleveringen wel gezien hebt, zul je geen nieuwe verhalen ontdekken en kun je dit boek beter overslaan.

Boekentip van Readabook.nl


Tom Waes – Reizen Waes Europa | Uitgeverij: Manteau
Genre: Non-fictie | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord