MINI-REVIEW: André van Kats – Abdi Nageeye

Waar gaat ‘Abdi Nageeye, atleet zonder grenzen’ over?

Nadat Abdi Nageeye op jonge leeftijd terechtkwam in Den Helder, volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland en de liefde voor het hardlopen ontdekte. Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon, traint hij met de beste trainingsgroep ter wereld in Kenia en maakt hij samen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele deel uit van het NN Running Team. André van Kats volgde de verrichtingen van Abdi Nageeye een jaar lang op de voet, reisde met hem mee en sprak uitgebreid met de atleet over zijn veelbewogen jeugd.

Hardlopen doe ik iedere week. Ik ben niet snel, ik heb geen talent: ik vind het gewoon leuk. Misschien dat ik daarom eigenlijk nooit naar atletiek kijk op tv. Ik bedoel: in twee uur en zes minuten een marathon lopen? Ik zou blij zijn als ik het dubbele aantal zou halen. Eigenlijk zou ik al blij zijn als ik überhaupt een keer een marathon zou uitlopen.

Het is dus ook niet zo gek dat ik een beetje jaloers ben op de onmogelijke tijden van Abdi Nageeye. Toch was ik wel nieuwsgierig naar deze Somalische man die Nederlandse records op zijn naam heeft staan. Hoe krijgt hij het voor elkaar?

Wat mij vooral opviel is dat Abdi erg bescheiden is. Ik heb vaak genoeg een sportbiografie gelezen waarbij ik dacht: ‘ik vind jou eigenlijk helemaal niet leuk’. Gewoon omdat de meeste sporters best wel aan zichzelf denken. Dat gevoel had ik bij Abdi totaal niet. De levenslust van Abdi spat van elke bladzijde af en dat is heerlijk om te lezen.

Zijn verhaal gaat niet alleen over hardlopen en het leven als topatleet. De schrijver neemt je mee naar zijn heftige jeugd in Somalië, Syrië en Nederland.

De band met zijn familie, de plotselinge verhuizing naar Syrië (waar hij video’s te zien krijgt van IS), het geweld in Somalië en uiteindelijk het Nederlandse gezin dat hem in huis nam. Het is een heftig verhaal. En toch blijft hij positief en strooit hij met mooie quotes. Vooral de cultuurverschillen beschrijft hij fantastisch. Een voorbeeld:

“Als ik op Utrecht Centraal koffie aan het drinken ben en naar de mensen zit te kijken, dan zie ik iedereen alleen maar recht vooruit staren en in snelle pas doorlopen. Niemand heeft aandacht voor elkaar. In Kenia is alles veel relaxter.”

Je krijgt energie van dit boek. En dat had ik even nodig nu ik met een blessure op de bank zit. Alhoewel zitten op de bank ook zo zijn voordelen heeft, want zo zag ik hoe Abdi Nageeye zijn eigen Nederlands record wist te verbreken bij de marathon van Rotterdam. En in plaats van jaloers te zijn op zijn geweldige tijd, was het na dit boek ineens enorm motiverend om Abdi over de finish te zien gaan.

Conclusie

Wat een indrukwekkend boek! Het gaat niet alleen over hardlopen en daarom is dit boek ook interessant voor iedereen die nieuwsgierig is naar het leven in Somalië en hoe het is om als tiener naar Nederland te verhuizen. Na dit boek weet ik zeker dat je een beetje van Abdi bent gaan houden.

Boekentip van Readabook.nl


André van Kats – Abdi Nageeye | Uitgeverij: Lucht
Genre: Non-fictie | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *