Boekrecensie: Annemerel de Jongh - Trainen als een topatleet

Waar gaat ‘Trainen als een topatleet’ over?

Na tien marathons waarbij het niet altijd even lekker ging, vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd? In 16 weken laat Annemerel zich klaarstomen voor de marathon van Berlijn 2018 en in dit boek deelt ze haar ervaringen en tips en tricks zodat ook jij een betere en snellere loper kunt worden.

Ik ben al een tijdje geblesseerd door een lelijke val tijdens het hardlopen (lees: ik was in gedachten, het was donker en ik miste een steen. Ik heb dit iets te vaak, maar dat laten we voor het gemak even weg in dit verhaal). Zes weken lang heb ik mijn hardloopschoenen niet aangeraakt.

En dat is gek na 1,5 jaar elke week trouw mijn rondjes te hebben gelopen. Omdat ik onrustig werd door al dat stilzitten en toch even wat inspiratie wilde hebben, besloot ik het nieuwe boek van Annemerel de Jongh erbij te pakken. En dat werkte!

Het boek gaat over hoe Annemerel zich klaarstoomt om als topatleet de marathon van Berlijn te lopen. Dit doet ze in 16 weken en in dagboekvorm krijg je te zien hoe haar weken eruitzien. Het leest als haar blog met een fijne schrijfstijl, haar eerlijkheid over verbeterpunten en mooie foto’s waar je energie van krijgt.

Ik heb haar vorige boeken Live, Love, Run en Ik heb geen zin met veel plezier gelezen. Ook haar blog lees ik graag, waardoor ik via haar video’s al een goed beeld had van haar weken als topatleet.

Het boek leest als een dagboek. Per hoofdstuk wordt één van de 16 weken besproken. Ik had eigenlijk verwacht dat de verschillende onderdelen één hoofdstuk zouden krijgen. Dus een hoofdstuk over voeding of over haar trainingsschema. Dit is nu niet het geval. Het wordt daardoor iets lastiger om dit boek als naslagwerk te gebruiken.

Dat is uiteraard erg persoonlijk, maar ik vind dit soort boeken altijd heerlijk om af en toe erbij te pakken als naslagwerk. Dat is bij dit boek iets moeilijker. Maar goed, haar vorige boeken hadden dat wel, dus misschien was dat ook niet het doel van dit boek. En dat is ook prima.

Gelukkig is het laatste hoofdstuk een samenvatting, waardoor je toch nog het gevoel hebt dat je iets terug kunt lezen. Maar een handboek? Dat is het niet.

Conclusie

Wat mij betreft een aanrader als je van plan bent om je voor te bereiden op een marathon. Je krijgt zin om je hardloopschoenen erbij te pakken en sneller te worden. Heb je Annemerel gevolgd tijdens haar avontuur? Dan zul je niet heel veel nieuwe dingen ontdekken. Verwacht dus ook geen handboek, maar zie het als haar blog: persoonlijk, met veel tips en mooie foto’s.

Boekentip van Readabook.nl


Annemerel de Jongh – Trainen als een topatleet | Uitgeverij: Lev.
Genre: Non-fictie | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord