Boekrecensie: Marion Pauw - De experimenten

Waar gaat ‘De experimenten’ over?

Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?

Het is vandaag Bevrijdingsdag. Een perfecte dag om stil te staan bij het boek De experimenten van Marion Pauw. Want hoeveel weet jij over de gruwelijke experimenten die uitgevoerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog? Daar gaat dit indrukwekkende verhaal over.

Een dochter (Charlie) ziet na jaren haar stiefmoeder (Alma) terug. Ze keert terug naar het huis van haar jeugd en helpt haar stiefmoeder als mantelzorger. Je voelt dat er veel gebeurd is in het verleden en dat de band tussen deze twee personen niet goed is.

Zo weet je als lezer al vrij snel dat haar stiefmoeder niet goed voor Charlie was. Maar als Charlie terugkeert naar Alma, komt ze erachter dat haar stiefmoeder zo was om een reden. En wat doe je dan? Vergeef je haar of blijf je boos? Ontzettend mooi gedaan van Marion Pauw!

Je gaat nadenken over wie er eigenlijk het slachtoffer is. De stiefmoeder die in een concentratiekamp heeft gezeten of de dochter die na de oorlog wordt geterroriseerd door haar stiefmoeder?

Het verhaal is zo echt en puur dat je de luizen voelt en je de vieze kleding en kaalgeschoren hoofden in Auschwitz zo voor je ziet. En dat maakt dit verhaal alleen maar heftiger.

Het is een dun boek en wat mij betreft had het verhaal veel langer mogen zijn. Het einde komt nu vrij abrupt. Toen ik dit boek dichtklapte was ik dan ook even verbaasd. Huh, is dit het? Maar als je er langer over nadenkt is het einde eigenlijk prachtig. Want hoe eindig je zo’n vreselijk verhaal?

Conclusie

Een heel heftig verhaal over de experimenten die uitgevoerd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is misschien iets te dun, maar het is absoluut de moeite waard om te lezen. Zeker na 4 en 5 mei!

Boekentip van Readabook.nl


Marion Pauw – De experimenten | Uitgeverij: Lebowski
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Reacties

Geef een antwoord