MINI-REVIEW: Maral Noshad Sharifi – Citroeninkt

Waar gaat ‘Citroeninkt’ over?

Zie de wereld door de ogen van Talar. Na een zinderende vlucht door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis klinken de herinneringen aan de Iraanse revolutie nog na in de slaande deuren. In Moerkapelle wil Talar de wereld opnieuw ontdekken. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? 

Wat is Citroeninkt een mooi, intens en heftig boek! Ik kon niet stoppen met lezen, ik vloog echt door dit boek heen. Het hielp natuurlijk mee dat ik dit boek opensloeg aan de grachten van Utrecht. Zondagochtend, het zonnetje brak door en dan de eerste hoofdstukken lezen uit Citroeninkt. Een betere zondagochtend kan eigenlijk niet.

Inmiddels weet ik dat met ‘allochtoon’ nooit Duitsers of Engelsen wordt bedoeld

Het is geschreven vanuit het perspectief van Talar en je leest over haar getraumatiseerde ouders die vertrokken zijn uit Iran en in Nederland terechtkomen. Ik vond het pijnlijk om te lezen hoe Nederlanders hiermee omgaan. Ik moest soms echt even slikken hoe er gereageerd werd en hoe Nederlanders ‘buitenlanders’ verwelkomen. Verwelkomen kun je het eigenlijk niet altijd noemen. Wat een haat…

Hij grijpt mijn hoofd en duwt me onder water. Ik duw mezelf omhoog, hap naar lucht. ‘Tieft op naar je eigen land!’

Het is prachtig om te zien hoe haar jongere ik handelt, hoe ze er nu over denkt en vooral: hoe haar moeder terugkijkt op deze periode. Deze wisseling van tijd en personages waren zo mooi verweven in elkaar. Het einde met een brief vond ik dan ook heftig en maakte deze roman voor mij helemaal af. Ik ben dus diep onder de indruk van Citroeninkt!

Favoriete quote

Vroeger had mijn vader het over Nederlanders die zodra het kan naar het buitenland willen, nieuwe landen en culturen ontdekken. Sparen en leven voor vakanties. Maar die andere culturen twee straten verderop dan?

Pagina’s

256 pagina’s
(dun boek)

Land

Nederland

Het boek speelt zich voornamelijk af in Nederland.

Conclusie

Ik ben diep onder de indruk van Citroeninkt. Het is prachtig geschreven en soms zelfs pijnlijk om te lezen. Aanrader als je door de ogen van Talar wilt ontdekken hoe het is om te verhuizen naar Nederland.

Maral Noshad Sharifi - Citroeninkt

Titel: Citroeninkt
Auteur: Maral Noshad Sharifi
Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 256
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *