MINI-REVIEW: Eva Keuris – Alledaags geweld

Waar gaat ‘Alledaags geweld’ over?

Van de ene op de andere dag wil Heleens zoon Jonah haar niet meer zien. Heleen begrijpt er niets van, maar kan niet anders dan Jonahs contactverbod respecteren. Na een jaar belt hij haar. Inmiddels is hij verhuisd naar een dorp bij haar in de buurt en heeft hij een nieuwe vriendin, Floor, die zwanger is van hun zoontje. Alsof er niets gebeurd is maakt Heleen ineens weer onderdeel uit van Jonahs leven. Ze kan het goed vinden met Floor, die zich wat verloren voelt in het dorp, zonder rijbewijs, zonder werk, met kind. Floor neemt Heleen in vertrouwen over haar relatie, die niet altijd zo liefdevol is als het op Instagram lijkt. Terwijl Floor twijfelt of haar escalerende ruzies met Jonah normaal zijn of een symptoom van een toxische relatie, wordt Heleen geconfronteerd met de naakte waarheid over haar huwelijk met Jonahs overleden vader en over hoe dat Jonah heeft gemaakt tot wie hij is. 

Wat een prachtig en pijnlijk verhaal over familiebanden en hoe ruzies binnen een gezin zo makkelijk kunnen ontstaan.

Heleens zoon wil van de één op andere dag zijn moeder niet meer zien. Je vraagt je direct af: waarom? Wat is er zo erg dat je je moeder niet meer wilt zien? Het is dan ook hartverscheurend om te lezen hoe Heleen hieronder lijdt en hoe ze met het gemis omgaat. Ik had gelijk zoveel medelijden met haar.

Maar dan krijg je het verhaal van Jonah te lezen. Een ander verhaal dan je via Heleen te horen krijgt. Daardoor begin je Jonah veel beter te begrijpen. Als Floor wordt toegevoegd aan de hoofdstukken is het compleet en heb je begrip voor iedereen. Er schuilt zoveel meer achter meningen, verhalen en aannames dan je in eerste instantie zou denken. Dat heeft Eva Keuris prachtig laten zien in deze roman!

Favoriete quote

Wist hij toen al hoe deze avond ging eindigen, of was het voor hem evengoed een onverwachte wending geweest, iets wat onontkoombaar werd naarmate de avond vorderde?

Pagina’s

216 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Heleen
Jonah
Floor

Land

Nederland

Het boek speelt zich af in Nederland.

Onderwerpen

Familie
Verlies
Moeder-zoon relatie

Conclusie

Alledaags geweld is een pijnlijk verhaal over familiebanden en hoe ruzies binnen een gezin heel makkelijk kunnen ontstaan. Als alle verhalen samenkomen heb je ineens begrip voor iedereen. Prachtig geschreven en absoluut een aanrader!

Eva Keuris - Alledaags geweld

Titel: Alledaags geweld
Auteur: Eva Keuris
Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 216
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *