MINI-REVIEW: Johan Ehn – De paardenjongens

Waar gaat ‘De paardenjongens’ over?

Stockholm, vandaag. Na zijn examens neemt Anton een baantje in de thuiszorg. Een van de ouderen bij wie hij langsgaat, is Alexander Kovac, een man van bijna honderd die niets zegt en die weigert zijn keuken uit te komen. Tijdens een van zijn bezoekjes ontdekt Anton dat Alexander met hem probeert te praten door met zijn stok te bonzen en zo leert hij hem langzaam beter kennen. Dan vindt Anton in de woonkamer oude foto’s van paarden en circusartiesten. En een brief van de Gestapo. Wat heeft Alexander Kovac allemaal meegemaakt?

Berlijn, 1933. Twee jongens groeien op in een kindertehuis in Tsjechoslowakije. Nadat een van hen mishandeld wordt, rennen ze weg en sluiten ze zich aan bij een circus waar ze hun fantastische acrobatische kunsten uitvoeren. Het circus brengt ze naar Berlijn en de legendarische, grensverleggende club Eldorado. Terwijl de jongens langzaam ontdekken wat ze eigenlijk voor elkaar voelen, grijpen de nazi’s de macht en verandert de wereld om hen heen in een razend tempo.

Wauw, wat is De paardenjongens een prachtig, indrukwekkend en emotioneel boek! Ik vloog door dit boek heen. Niet alleen door de vele thema’s die werden behandeld, maar zeker ook door de fijne schrijfstijl van Johan Ehn.

De hoofdstukken wisselen zich af tussen heden en verleden. In het heden volg je de jonge Anton. Hij begint een baan in de thuiszorg en komt terecht bij de stille Alexander Kovac. In zijn huis komt hij langzaam te weten hoe het leven van Alexander geweest is.

Oma zei dat veel mensen nooit meer terugkwamen van zo’n verhoor, dat ze simpelweg verdwenen

En zijn leven was niet makkelijk. In het verleden volg je dan ook Alexander en zijn vriend Janek. Ze groeien samen op in een kindertehuis, worden twee circusartiesten en belanden uiteindelijk in Berlijn, waar de nazi’s de macht grijpen. Ze komen in veel (heftige) situaties terecht en bij de laatste hoofdstukken moest ik echt even slikken. Wat een verdrietig einde.

Ik lees veel boeken over de Tweede Wereldoorlog en ken de meeste verhalen dus wel. Toch heeft dit boek me compleet verrast, omdat je in dit boek leest hoe de nazi’s omgingen met homo’s. Je verwacht dit onderwerp niet als je de cover ziet.

Het enige minpunt dat ik kan bedenken is het feit dat je Anton maar een beetje leert kennen. Terwijl zijn verhaallijn ook heel sterk is. Ik had graag nog meer willen weten over zijn leven. Maar wie weet komt zijn verhaal wel terug in een volgend boek?

Favoriete quote

Hoe moeilijk hij het ook heeft in de echte wereld, als we optreden valt alles voor hem op zijn plek, denkt Sasha

Pagina’s

372 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Alexander
Janek
Anton

Land

Het boek speelt zich voornamelijk af in Zweden en Duitsland.

Onderwerpen

Queer
Tweede Wereldoorlog
Circus

Conclusie

De paardenjongens is een aangrijpend verhaal over twee jongens die uiteindelijk in een wereld terechtkomen waarin de nazi’s de macht grijpen. Je krijgt een beeld van hoe de nazi’s omgingen met homo’s. Een absolute aanrader als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Johan Ehn - De paardenjongens

Titel: De paardenjongens
Auteur: Johan Ehn
Uitgever: Pelckmans
Pagina’s: 372
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *