MINI-REVIEW: Caleb Azumah Nelson – Open water

Waar gaat ‘Open water’ over?

Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een pub in Zuidoost-Londen. Allebei zijn ze zwart, allebei hebben ze beurzen gewonnen voor privéscholen waar ze zich niet thuis voelden, allebei proberen ze hun stempel te drukken op een stad die hen zowel viert als afwijst, hij als fotograaf, zij als danseres. Aarzelend en teder worden ze verliefd op elkaar. Maar ook mensen die voor elkaar voorbestemd lijken kunnen elkaar kwijtraken door angst en geweld.

Caleb Azumah Nelson is een Brits-Ghanese auteur en fotograaf en Open water is zijn debuut. Zijn stijl is best bijzonder, omdat de naam van de hoofdpersoon helemaal niet genoemd wordt en het niet in de ik-vorm geschreven is. Daar moest ik even aan wennen.

Het is één ding om bekeken te worden, een ander om gezien te worden

Allebei de hoofdpersonen worden beoordeeld op hun uiterlijk en niet op wie ze zijn. Dit weet Caleb Azumah Nelson zo goed neer te zetten. De angst voor geweld en voor de politie. Zonder reden of aanleiding. Hij laat zo goed zien wat dat met je doet en hoe je stemming daar vanaf kan hangen.

Wat ik wel lastig vind aan deze roman, is dat er geen plot of verhaallijn is. Je krijgt gewoon een klein inkijkje in het leven van de twee, zonder spanning. Dat was soms zo verwarrend om te lezen.

Maar de poëtische zinnen maken een hoop goed. Ik heb dit boek in een week gelezen, in een tijd waarin ik het druk had. Daardoor bleef dit boek net wat minder goed hangen. Zo zonde, want het is prachtig geschreven.

Daarnaast zit dit boek bomvol muziek. Hiphop, jazz en R&B. Allemaal referenties naar nummers die ik niet ken. Ik had het nog leuker gevonden als deze muziek achterin het boek als lijstje te vinden was. Ik had er graag een playlist van gemaakt voor tijdens het lezen!

Pagina’s

192 pagina’s
(dun boek)

Favoriete quote

Je hoort haar laag uitademen en weet dat ze snapt dat je niet moe bent op een manier die opgelost kan worden met slaap, nee. Je bent lusteloos.

Land

Land Engeland (Verenigd Koninkrijk)

Het boek speelt zich voornamelijk af in Engeland.

Onderwerpen

Racisme
Relaties
Depressiviteit

Conclusie

Open water is een mooi geschreven boek met interessante hoofdpersonen, maar zonder duidelijke verhaallijn. Daar moet je van houden of voor in de mood zijn. Maar de poëtische zinnen maken een hoop goed!

Caleb Azumah Nelson - Open water

Titel: Open water
Auteur: Caleb Azumah Nelson
Uitgever: Querido
Pagina’s: 192
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *