MINI-REVIEW: Claudia Piñeiro – Elena weet

Waar gaat ‘Elena weet’ over?

Elena heeft Parkinson, haar dagindeling en schaarse activiteiten hangen daardoor volledig af van de stipte momenten dat ze haar medicijnen inneemt – haar ledematen werken dan een paar uur beter mee en uit ervaring weet ze precies hoeveel tijd ze heeft en wat haar actieradius is. Isabel woont aan de andere kant van de stad en hoewel de reis door de stad een onmogelijke opgave is voor Elena, móet ze Isabel opzoeken, want zij is degene die kan aantonen dat Elena’s dochter Rita geen zelfmoord heeft gepleegd. Met een strop om haar nek hing ze aan de kerkklok. Rita, die haar verzorgde, die ook bij Elena bleef wonen toen ze haar eerste vriend kreeg.

Wat een indrukwekkende roman is Elena weet. Het boek kent maar 152 pagina’s, maar er zit zoveel diepgang in!

Haar tijd wordt in pillen berekend

Als je de flaptekst namelijk leest, denk je misschien dat deze roman een thriller is. Elena zoekt namelijk uit wie haar dochter vermoord heeft. Maar het boek heeft zoveel meer te vertellen.

Door het boek heen sluimert de ziekte van Parkinson waar Elena mee worstelt. Je leest hoe ze met de trein reist en hoe ze omgaat met haar medicatie en wat ze daarbij voelt en denkt. Heel indrukwekkend en vooral: hartverscheurend. Het is zo’n slopende ziekte en het beïnvloedt haar hele leven. Ze kan alleen maar op pad als ze haar medicatie heeft ingenomen. Haar hele leven draait om deze planning en dat laat Claudia Piñeiro prachtig zien.

Daarnaast laat ze ook zien hoe haar dochter er mee omgaat. Het lijkt of ze heel hard en emotieloos is. Of zit er meer achter?

Favoriete quote

Ze vraagt zich af of ze Parkinson met hij of zij moet aanspreken

Pagina’s

152 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Elena
Rita
Isabel

Land

Land Argentinië

Het boek speelt zich af in Argentinië.

Onderwerpen

Parkinson
Moeder-dochter
Verlies

Conclusie

Wat is dit een klein en krachtig verhaal over de ziekte van Parkinson. Maar ook over de relatie tussen een moeder en dochter en het het verlies van een kind. En dat terwijl het boek maar 152 pagina’s heeft! Elena weet krijgt van mij 4,5 sterren, omdat dit boek me nog lang zal bij blijven.

Claudia Piñeiro - Elena weet

Titel: Elena weet
Auteur: Claudia Piñeiro
Uitgever: Meridiaan
Pagina’s: 152
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *