MINI-REVIEW: Colson Whitehead – De jongens van Nickel

Waar gaat ‘De jongens van Nickel’ over?

Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

De jongens van Nickel is een heftig boek. Het gaat over een tuchtschool waar misbruik, marteling en corruptie de orde van de dag zijn. Het klinkt als een nachtmerrie, maar het boek is toch echt geïnspireerd op een waargebeurd verhaal: de geschiedenis van de Dozier School for Boys in Marianna, in de staat Florida.

Elwood had geen pen of papier, hij had alleen maar muren tot zijn beschikking en mooie gedachten waren bij hem niet meer te vinden, laat staan wijsheid of het vermogen die in fraaie bewoordingen om te zetten

Het is niet te geloven dat er echt een begraafplaats is ontdekt waar niemand vanaf wist. Het boek begint dan ook met de ontdekking van een begraafplaats. Als je op Google zoekt naar de Dozier School, dan weet je dat het wel heel veel weg heeft van dit gruwelijke verhaal.

Enig minpuntje: ik vond het soms wat lastig lezen. Dit kan komen doordat ik een beetje gestresst was en andere dingen aan mijn hoofd had, maar ik wist soms niet helemaal waar we nu waren in tijd. Daardoor las ik veel zinnen toch net iets te vaak opnieuw. Hebben meer mensen dit gehad bij dit boek? Of was ik gewoon veel te snel afgeleid?

Toch ben ik heel erg onder de indruk van deze roman en zal ik nog vaak terugdenken aan dit gruwelijke verhaal.

Favoriete quote

Duisternis kan niet met duisternis verdreven worden, had dominee King gezegd, dat kan alleen met licht. Haat kan haat niet verdrijven, dat kan alleen de liefde.

Pagina’s

272 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Elwood
Turner
Spencer

Land

Verenigde Staten

Het boek speelt zich af in de Verenigde Staten (Florida).

Onderwerpen

Racisme
Tuchtschool
Marteling

Conclusie

De jongens van Nickel: het is een hartverscheurend verhaal, met een verrassend einde en mooie hoofdpersonen. Dit boek vergeet je niet zo snel!

Colson Whitehead - De jongens van Nickel

Titel: De jongens van Nickel
Auteur: Colson Whitehead
Uitgever: Rainbow
Pagina’s: 272
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *