9x mijn favoriete boeken van 2023

2023 begon voor mij met een hoogtepunt: we kregen de sleutel van ons nieuwbouwhuis! Een jaar waarin klussen centraal stond, maar ook de vele weekendjes weg en onze reis naar Florida en de Bahama’s! Toch was 2023 niet mijn jaar. Familieleden werden (ernstig) ziek en we sloten 2023 af met een crematie. Ik ben dus heel erg toe aan een nieuw jaar. Een jaar waarin ik hoop dat iedereen gezond is en waarin ik elke dag weer kan genieten van een goed boek! Want dat is in 2023 ook wat minder geweest.

Toch las ik in 2023 nog 52 boeken. En dat vind ik niet slecht voor een jaar waarin ik verhuisde. Ik heb 10 luisterboeken geluisterd en 3 Engelse boeken. Bekijk hieronder mijn favoriete boeken van 2023!

 • Wat ik nooit eerder heb gezegdCeleste Ng
  De plotselinge dood van de dochter van een Amerikaans-Chinees echtpaar veroorzaakt grote spanningen in het gezin. Wat ik nooit eerder heb gezegd is een hartverscheurend boek over een gezin dat allemaal op een andere manier met het gemis van een familielid omgaat. Het is een zwaar onderwerp, maar als je eenmaal begonnen bent wil je niet meer stoppen.
  Lees mijn recensieBekijk op Bol.com
Celeste Ng – Wat ik nooit eerder heb gezegd
 • De zaak Alaska SandersJoël Dicker
  Een jonge vrouw wordt vermoord aan de rand van een meer in New Hampshire. Elf jaar later ontvangt een sergeant een brief die de uitkomst van het onderzoek in twijfel trekt en heropent de zaak. De zaak Alaska Sanders is een boek waarbij je een klein beetje moet huilen als het uit is. Ik kan niet anders dan ’m met heel veel plezier aanraden!
  Lees mijn recensieBekijk op Bol.com
Joel Dicker - De zaak Alaska Sanders

Complete gids van Joel Dicker

Ben je op zoek naar een overzicht van alle boeken van Joël Dicker, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk hier mijn complete gids!
 • SchemerlevenJaap Robben
  Als een 81-jarige vrouw na het overlijden van haar man plotseling weer alleen is, dringen herinneringen aan een verloren liefde en een lang verzwegen verdriet zich naar de oppervlakte. Schemerleven is een emotionele rollercoaster. Er komen heftige thema’s aan bod en tegelijkertijd leest het als een trein. Het is een prachtig boek dat ik echt iedereen zou aanraden.
  Lees mijn recensieBekijk op Bol.com
Jaap Robben - Schemerleven
 • Een lied voor AchillesMadeline Miller
  De Griekse held Achilles heeft een bijzondere vriendschap met Patroclus. Ik las dit boek in Athene en misschien kwam het door de stad dat dit verhaal zoveel indruk op me maakte. Het is een geweldige hervertelling van Achilles en een aanrader om te lezen. Zeker als je nog niet zoveel weet over de Griekse mythologie. Dit was zeker één van mijn favoriete boeken van 2023!
  Lees mijn recensieBekijk op Bol.com
Madeline Miller - Een lied voor Achilles

Complete gids van Madeline Miller

Ben je op zoek naar een overzicht van alle boeken van Madeline Miller, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk hier mijn complete gids!
 • Daisy Jones & The SixTaylor Jenkins Reid
  Een verhaal over een popgroep uit Californië vanaf de start, hun grote successen in de jaren zeventig en hun einde. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat het verhaal losjes geïnspireerd is op Fleetwood Mac. En laat dat nu net één van favoriete bands zijn. Dit boek is zo’n aanrader als je van muziek houdt en geniet van biografieën.
  Bekijk op Bol.com
 • ’t Hooge NestRoxane van Iperen
  Twee joodse zusjes duiken onder in villa ’t Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter. Zo heftig en gruwelijk en tegelijkertijd bomvol moed, liefde en strijdvaardigheid. Je kunt zoveel leren van Lien en Janny. Hun doorzettingsvermogen en lef om alles voor het verzet te doen terwijl er zoveel op het spel staat.
  Bekijk op Bol.com
Roxane van Iperen - 't Hooge Nest
 • The Silent PatientAlex Michaelides
  Een psychotherapeut bijt zich vast in het achterhalen van de reden waarom een vrouw die haar man vermoordde sindsdien geen woord meer heeft gezegd. Dit was één van de weinige boeken die ik dit jaar in het Engels las en daar had ik absoluut geen spijt van! Is deze vrouw gek of wordt ze erin geluisd? Ik had tot het einde geen enkel idee.
  Bekijk op Bol.com
Alex Michaelides - The Silent Patient
 • De paardenjongensJohan Ehn
  De paardenjongens is een aangrijpend verhaal over twee jongens die uiteindelijk in een wereld terechtkomen waarin de nazi’s de macht grijpen. Je krijgt een beeld van hoe de nazi’s omgingen met homo’s. Een absolute aanrader als je meer over dit onderwerp wilt weten.
  Lees mijn recensieBekijk op Bol.com
Johan Ehn - De paardenjongens
 • Mijn duistere VanessaKate Elizabeth Russell
  Als haar docent Engels op de kostschool een terloopse opmerking maakt en haar knie aanraakt, staat Vanessa in vuur en vlam en gaat ze in op zijn avances. Dit boek is huiveringwekkend, maar subtiel tegelijkertijd. Ik moest ‘m af en toe echt even wegleggen. Het is dan ook niet een ‘leuk’ boek. Maar wel een boek dat je enorm aan het denken zet en niet snel meer zal vergeten.
  Bekijk op Bol.com
Kate Elizabeth Russell - Mijn duistere Vanessa

Dit waren mijn 9 favoriete boeken van 2023! Dit jaar wil ik een stuk meer lezen. Ik heb een heerlijke stoel gekocht waarin ik veel wil lezen en natuurlijk kijk ik uit naar de vele reisjes waar ik veel zal gaan lezen! Mijn leesdoel zet ik dit jaar weer op: 50 boeken. Wat is jouw leesdoel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *