MINI-REVIEW: Jaap Robben – Schemerleven

Waar gaat ‘Schemerleven’ over?

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf. Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

Wauw, wat een emotionele rollercoaster is Schemerleven. Deze roman begint gelijk heel sterk: een oude vrouw moet haar huis verlaten omdat haar man is overleden en hij de laatste jaren voor haar gezorgd heeft. Ze kan niet meer in haar huis wonen en moet naar een verpleeghuis.

Ik vond de afwisseling tussen het verleden en heden zo mooi gedaan. Langzaam kom je te weten wat Elfrieda heeft meegemaakt en dat is hartverscheurend, eenzaam en niet voor te stellen.

Jaap Robben weet ontzettend goed neer te zetten hoe deze periode voor Elfrieda voelt. Niet alleen emotioneel gezien, maar ook hoe haar zoon Tobias met haar omgaat en wat zij daar allemaal van meekrijgt. Het voelt heel kwetsbaar en rauw. Ik denk dat iedereen deze situatie wel een keer heeft meegemaakt en daarom is het heel pijnlijk om te lezen hoe het voor de moeder is en wat ze allemaal meekrijgt van de gesprekken tussen haar zoon en schoondochter.

Ze praten totaal langs elkaar heen en verzwijgen een hoop. Dit leest heel ongemakkelijk, maar voelt tegelijkertijd als het echte leven aan. De prachtige schrijfstijl helpt daar natuurlijk enorm bij.

Het is een prachtig boek dat ik iedereen zou aanraden!


Favoriete quote

“Ik wil de wereld blijven zien zoals wij die samen zien”

Elfrieda

Pagina’s

312 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Elfrieda
Otto
Tobias

Genre

Roman

Droevig

Verrassend

Liefde

Angst

Spanning

Vreugde


Conclusie

Schemerleven is een emotionele rollercoaster. Er komen heftige thema’s aan bod en tegelijkertijd leest het als een trein. Het is een prachtig boek dat ik echt iedereen zou aanraden.


Jaap Robben - Schemerleven

Titel: Schemerleven
Auteur: Jaap Robben
Uitgever: De Geus
Pagina’s: 312
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *