MINI-REVIEW: Victoria Mas – Het bal der gekken

Waar gaat ‘Het bal der gekken’ over?

Parijs, 1885. Ieder jaar wordt er een Bal der Gekken georganiseerd, waar heel Parijs voor uitloopt. Verdeeld over twee zalen – aan de ene kant de idioten en aan de andere kant de hysterici, de depressieven en de maniakken – mag Parijs een avond deel uitmaken van het laatste experiment van dokter Charcot. Aan de hand van vier vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van ziekenhuis Salpêtrière dagelijks mee worstelen. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij hen als gek bestempeld om van hen af te zijn? En komen ze er ooit nog uit?

Het bal der gekken heeft een originele en interessante verhaallijn. Zijn de gekken echt gek of heeft de maatschappij ze zo bestempeld? Horen ze wel echt thuis in dit ziekenhuis, afgezonderd van de maatschappij? En dan heb ik het nog niet eens over de bijzondere experimenten in het ziekenhuis. Het is dus een heftige roman. Het einde is dan ook sterk en vond ik ontzettend goed passen bij dit boek.

De positie van de vrouw in dit ziekenhuis is een onderwerp dat steeds terugkomt. Het is schrijnend om te lezen. Maar soms vond ik het ook iets te uitgebreid beschreven. Met minder uitleg komt het net zo hard binnen.

“Maar de meeste patiëntes zijn hier door mannen naartoe gebracht, door degenen wiens naam zij droegen”

Ik vond het vooral interessant dat Hôpital de la Salpêtrière en dokter Charcot echt bestaan hebben. Het is een roman en dus fictie, maar er zitten toch historische waarheden in verwerkt. Ik vind het altijd ijzersterk als een boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal of plek. Het was nog leuker geweest als de historische waarheden als naslagwerk aan het einde van het boek hadden gezeten. Met iets meer informatie over wat er waarheid is en hoe ze op dit idee is gekomen.

Maar goed, het blijft alsnog een heel origineel verhaal met een fantastische plek als decor.


Favoriete quote

“Ze opent het raam en laat alles wat haar van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat vergezelt, wegwaaien in de wind”


Pagina’s

240 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Geneviève
Eugenie
Theophile

Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Angst

Liefde

Spanning

Vreugde


Conclusie

Het bal der gekken is een origineel verhaal met het Hôpital de la Salpêtrière als decor. De positie van de vrouw wordt wel erg vaak beschreven, maar gelukkig maakt de originele verhaallijn alles goed. Want zijn de gekken echt gek of heeft de maatschappij ze zo bestempeld?


Victoria Mas - Het bal der gekken

Titel: Het bal der gekken
Auteur: Victoria Mas
Uitgever: Spectrum
Pagina’s: 240
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *