MINI-REVIEW: Anya Niewierra – De Camino

Waar gaat ‘De Camino’ over?

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

De Camino is een heerlijke thriller. Ik zat direct in het verhaal en ik bleef nieuwsgierig naar de vraag waarom haar man zelfmoord pleegde. Dit bleef tot het einde een raadsel en ik zeg eerlijk dat ik het plot ook niet geraden heb.

Je leest hoe Lotte de Camino loopt. Dezelfde route als haar man een jaar geleden liep. Het was een fijne afwisseling tussen de wandeling, de mensen die ze onderweg leert kennen, het tot rust komen in de natuur en je gedachten laten gaan. Daarnaast blijft het spannend omdat de achtervolging is ingezet. Deze combinatie werkte voor mij heel erg goed.

“Hij bedroog me met zijn bedrog. Want als je liegt over je identiteit, lieg je dan niet over alles?”

Lotte

Ik werd zelfs enthousiast over de Camino en het wandelen door de natuur voor een paar weken. Het klinkt zo rustgevend!

Maar de achtervolging is natuurlijk wat minder rustgevend. Je weet niet wie Lotte achtervolgt en je weet ook niet precies wie haar toespreekt tussen de hoofdstukken door. Deze afwisseling was heel erg interessant.

Ook kom je als lezer meer te weten over de geschiedenis van Joegoslavië en dit wordt op een bijzondere manier verweven met het leven van Lotte en Emil. Doordat er veel wordt geschreven over de oorlog is het hier en daar een beetje langdradig, maar dat heeft me niet gestoord.


Favoriete quote

“Maar… wie was hij dan? Met wie was ik 21 jaar getrouwd? Wie was de vader van mijn zoons?”


Pagina’s

384 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Lotte
Emil
Nicolas

Genre

Thriller

Verrassend

Spanning

Liefde

Droevig

Angst

Vreugde


Conclusie

De Camino is een aanrader als je op zoek bent naar een thriller met iets meer diepgang. Het is zeker spannend door de achtervolging, maar er komt ook veel verdriet, rouw en een oorlogstrauma in voor. Na dit boek heb je zin om te wandelen in de natuur! (Maar kijk je wel vaak achterom…)


Anya Niewierra - De Camino

Titel: De Camino
Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Pagina’s: 384
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *