MINI-REVIEW: Madeline Miller – Een lied voor Achilles

Waar gaat ‘Een lied voor Achilles’ over?

Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap.

Wauw, wat is Een lied voor Achilles een fantastisch boek! Ik las dit boek in Athene en misschien kwam het door de stad dat dit verhaal zoveel indruk op me maakte. Ik zag tenslotte de Tempel van Zeus op de achtergrond. Maar dat dit verhaal steengoed is, is een ding wat zeker is.

Jij bent toch over niet al te lange tijd dood

De relatie tussen Achilles en Patroclus is zo intens en liefdevol beschreven, dat het einde ontzettend veel pijn doet en een grote indruk bij me heeft achtergelaten. Ik las de laatste pagina’s in de trein naar huis, waardoor ik mijn tranen kon inslikken. Maar het scheelde niet veel of ik was in huilen uitgebarsten.

Ik dacht eigenlijk dat ik niet zo’n liefhebber van de Griekse mythologie was. Ik weet er weinig vanaf en het staat net iets te ver van mij af. Ik sta er dan ook van te kijken dat dit boek mij zo aansprak. Ik vloog echt door dit boek heen.

Daarnaast draait het niet alleen om de liefde tussen Achilles en Patroclus, maar ook om de Trojaanse oorlog. Vooral het einde staat in het teken van oorlog. Hier moet je even tegen kunnen, maar ik vond het wel wat hebben.

Circe

Het tweede boek van Madeline Miller Circe had ik al eerder gelezen. Ik vond Circe goed, maar het maakte op één of andere manier niet echt indruk op mij. Misschien had ik beter eerst Een lied voor Achilles kunnen lezen, zodat ik kon wennen aan de Griekse mythologie en de prachtige schrijfstijl van Madeline Miller. Ik denk dus dat ik Circe op een later moment nog een keer een kans geef.

Favoriete quote

Sommige mensen zagen dat wellicht voor simpelheid aan. Maar is het in zekere zin niet geniaal om altijd meteen tot de kern van de zaak te komen?

Pagina’s

384 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Achilles
Patroclus
Briseïs

Land

Land: Griekenland

Het boek speelt zich af in het oude Griekenland.

Onderwerpen

Mythologie
Trojaanse oorlog
Queer

Conclusie

Een lied voor Achilles is een geweldige hervertelling van Achilles en een aanrader om te lezen. Zeker als je nog niet zoveel weet over de Griekse mythologie.

Madeline Miller - Een lied voor Achilles

Titel: Een lied voor Achilles
Auteur: Madeline Miller
Uitgever: Rainbow
Pagina’s: 384
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *