MINI-REVIEW: Celeste Ng – Wat ik nooit eerder heb gezegd

Waar gaat ‘Wat ik nooit eerder heb gezegd’ over?

Juni, 1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

Wat ik nooit eerder heb gezegd is een hartverscheurende roman. Ik moest het boek soms echt even wegleggen omdat de pijn van de familie zo erg binnenkwam. Wat is Celeste Ng een goede schrijfster!

De hoofdpersonen zijn zo goed uitgewerkt waardoor je medelijden krijgt met elk gezinslid. Ze hebben allemaal iets treurigs. De eenzaamheid, het schuldgevoel, de schaamte en je anders voelen: het spat van elke pagina af en dat leest soms ontzettend zwaar.

“Soms vergat je het bijna: dat je er niet uitzag als alle anderen”

Elk gezinslid gaat anders om met alleen zijn en je anders voelen. Maar ook hoeveel aannames er gedaan worden over wat de ander in het gezin nodig heeft: het is heel heftig om te lezen. Daarnaast omschrijft Celeste Ng pijnlijk goed hoe het is om als Aziaat te leven in Amerika.

En daarom genoot ik van elke pagina en vond ik het een fantastisch boek. Het is een zwaar onderwerp, waar je echt wel even zin in moet hebben. Maar als je eenmaal begonnen bent wil je niet meer stoppen. Aanrader om te lezen als het buiten regent en je met een kleedje op de bank wilt zitten.


Favoriete quote

“Op de achterbank vragen Nath en Hannah zich eensgezind af of hun moeder de rest van haar leven haar hoofd zal afwenden als ze hier langskomt”


Pagina’s

288 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Lydia
Nath
Hannah
Marilyn
James

Genre

Roman

Droevig

Verrassend

Liefde

Angst

Spanning

Vreugde


Conclusie

Wat ik nooit eerder heb gezegd is een hartverscheurend boek over een gezin dat allemaal op een andere manier met het gemis van een familielid omgaat. Het is een zwaar onderwerp, waar je echt wel even zin in moet hebben. Maar als je eenmaal begonnen bent wil je niet meer stoppen. Aanrader!


Celeste Ng – Wat ik nooit eerder heb gezegd

Titel: Wat ik nooit eerder heb gezegd
Auteur: Celeste Ng
Uitgever: Signatuur
Pagina’s: 288
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *