MINI-REVIEW: Lize Spit – De eerlijke vinder

Waar gaat ‘De eerlijke vinder’ over?

Dit is het Boekenweekgeschenk 2023. Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

Ik koop altijd al veel boeken, maar tijdens de Boekenweek probeer ik dat helemaal te doen. Tussen het klussen door besloot ik dus even de Bruna in te duiken en kwam ik terug met onder andere het Boekenweekgeschenk 2023!

En wat is De eerlijke vinder een heftig boek! Het Boekenweekgeschenk telt natuurlijk maar 98 pagina’s en daarom vind ik het helemaal knap dat Lize Spit je toch in zo’n kort verhaal gelijk weet te pakken. Ik heb echt van de schrijfstijl en het verhaal genoten.

Daarnaast is Jimmy, de hoofdpersoon, best eenzaam waardoor je voelt dat de vriendschap met Tristan heel belangrijk is. Dat het einde dan zo heftig is, maakt het alleen maar heel erg sterk.

Er zit een stukje in over het eten van een slak waar ik helemaal naar van werd. Lize Spit schrijft zo levensecht dat je de slak helemaal voor je zit. En dat maakt het nog veel viezer. Wat schrijft ze ontzettend goed.

Je hoort het, ik ben in tijden niet zo enthousiast geweest over het Boekenweekgeschenk!


Favoriete quote uit het Boekenweekgeschenk 2023

“Tristan schudde Jimmy de hand, zo slap dat ze tussen hun samengedrukte palmen een insect hadden kunnen overzetten zonder dat het schade zou hebben opgelopen”


Pagina’s

98 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Jimmy
Tristan
Jetmira

Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Angst

Liefde

Spanning

Vreugde


Conclusie

Ik ben in tijden niet zo enthousiast geweest over het Boekenweekgeschenk! Lize Spit schrijft ontzettend goed en weet de grimmige sfeer fantastisch neer te zetten. Aanrader om te lezen!


Lize Spit - De eerlijke vinder

Titel: De eerlijke vinder
Auteur: Lize Spit
Uitgever: CPNB
Pagina’s: 98
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *