MINI-REVIEW: Meg Mason – Leed en lief

Waar gaat ‘Leed en lief’ over?

Martha voelt dat er iets met haar aan de hand is, maar ze weet niet wat. Haar man Patrick zegt dat ze zich niet zo druk moet maken. Iedereen heeft weleens wat. Maar Martha heeft Patrick al voor ze trouwden verteld dat ze geen kinderen wilde. Hij vond dat prima. Hij hield toch van haar? Tegen de tijd dat Martha doorkrijgt wat er aan de hand is, doet het er niet meer toe: Patrick is weg. Het is te laat om te krijgen wat ze wil, dus ze zal iets anders moeten willen. Kun je stoppen met van iemand houden en gewoon weer opnieuw beginnen?

Leed en lief is een verhaal over een vrouw die struggelt met haar mentale gezondheid. Er zitten hilarische fragmenten in, die afgewisseld worden met heftige gedachten en familieleden die langzaam maar zeker genoeg krijgen van haar gedrag en mentale problemen. Je snapt dat dit soms best pijnlijk is om te lezen. Soms zelfs een beetje té. Maar daardoor juist ook steengoed neergezet.

Het is pijnlijk in meerdere opzichten. Hoe ze beschrijft dat ze niet zwanger kan worden door haar mentale gezondheid en dat ze dus altijd schreeuwde dat ze geen kinderen wilde. Het is pijnlijk, rauw en heel grimmig.

“Mijn lichaam hield het niet vol zonder de zwarte verf die erdoorheen stroomde”

Een boek dat heel erg past bij mijn leeftijd, waardoor het fantastisch is om te lezen.

Voordat je begint aan dit boek, moet je wel weten dat de psychische problemen van Martha het onderwerp van gesprek is in deze roman. Je moet daar wel tegen kunnen. Leed en lief is niet altijd leuk om te lezen. Maar dat maakte het voor mij juist zo bijzonder. Ik heb dit nog nooit zo gelezen.

In de samenvatting van dit boek staat dan ook precies hoe Leed en lief aanvoelde voor mij: “Het is een trap in je buik en de troostende omhelzing daarna in één.”


Favoriete quote

“Normale mensen kunnen zich niet voorstellen dat je je zo slecht kun voelen dat je echt dood wilt. Ik probeer dan maar niet uit te leggen dat het niet zo is dat je dood wilt. Het gaat erom dat je weet dat het niet de bedoeling is om in leven te zijn en een vermoeidheid te voelen die je botten verpulvert, een vermoeidheid met veel angst.”


Pagina’s

352 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Martha
Patrick
Ingrid

Genre

Roman

Droevig

Verrassend

Liefde

Vreugde

Spanning

Angst


Conclusie

Leed en lief is niet altijd leuk om te lezen, omdat het boek gaat over de mentale gezondheid van Martha. Maar dat maakte het voor mij juist zo’n bijzonder boek. Aanrader om te lezen!


Meg Mason – Leed en lief

Titel: Leed en lief
Auteur: Meg Mason
Uitgever: HarperCollins
Pagina’s: 352
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *