MINI-REVIEW: Maarten van der Weijden – Beter

Waar gaat ‘Beter’ over?

Op 21 augustus 2008 won Maarten van der Weijden olympisch goud op de tien kilometer openwaterzwemmen in Beijing. Dat markeerde het einde van een lange weg naar de top. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie geconstateerd. Na een serie zware chemokuren, waaronder een stamceltransplantatie, genas hij van zijn ziekte en pakte hij zijn loopbaan als wedstrijdzwemmer weer op.

Dit is zo’n boek dat heel lang in je boekenkast blijft staan, omdat het thema je té zwaar lijkt. Toen ik na een tijdje de moed bijeen raapte en begon met lezen was ik verkocht. Wat een prachtig én positief boek!

Ja, je hoort het goed: een boek over kanker met een positieve sfeer. Hoe hij omging met zijn ziekte was ronduit stoer en bewonderenswaardig. Hij is ontzettend nuchter en daar houd ik van. Al zeg ik eerlijk dat ik niet weet of ik dat zou zijn als ik deze vreselijke ziekte zou hebben.

Heel mooi beschrijft hij hoe hij omging met deze nachtmerrie en er toch een feestje van wist te maken. Hij kende iedereen in het ziekenhuis en hield daar ook nog eens contact mee. Indrukwekkend!

Maar gelukkig is het niet een boek waarbij continu wordt gezegd: ‘als je positief bent, overleef je alles’. Want dat is natuurlijk onzin. Als de ziekte je in je greep heeft, kun je er weinig meer aan doen. Hoe positief je ook denkt. Ik vind dit altijd een vervelende uitspraak. Zeker voor mensen die deze vreselijke ziekte niet overleefd hebben.

Maar zo is Maarten van der Weijden niet. In een interview met Parool zegt hij bijvoorbeeld: ‘Je geneest niet van kanker omdat je positief denkt, of omdat je vecht. Je kunt er niks tegen doen.’ Maar je kunt natuurlijk wel proberen om het voor jezelf wat leuker te maken. En dat is precies wat Maarten doet in dit boek.

Conclusie

De verhalen over de zwemwedstrijden hadden wat mij betreft wat korter gemogen. Maar goed, als je dat even weglaat, vond ik het een fantastisch boek waar je ontzettend veel inspiratie uit kunt halen. Wat een mooi mens!

Boekentip van Readabook.nl


Maarten van der Weijden – Beter | Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: Non-fictie | Bekijk op Bol.com


4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *