Boekrecensie: Lisa Ballantyne - De schuldige

Waar gaat ‘De schuldige’ over?

Daniel Hunter, advocaat in Londen, wordt voorgesteld aan Sebastian, een elfjarige jongen die ervan wordt beschuldigd een ander jongetje vermoord te hebben. Sebastian doet hem denken aan zichzelf toen hij jong was, aan het boze, gewelddadige jongetje dat opgroeide in tehuizen en pleeggezinnen – en aan Minnie, de vrouw die hem adopteerde. Haar liefde redde hem destijds, tot hij zich ook door haar zo verraden voelde dat hij alle banden met haar verbrak.

De schuldige is een ontroerend boek over een gewelddadige jongen en zijn advocaat. De relatie tussen die twee is bijzonder en een mooi bruggetje naar het verleden van de advocaat. Want makkelijk heeft hij het niet gehad. Het is pijnlijk om te lezen hoe zijn relatie met zijn moeder was. Heel tragisch.

Maar niet alleen de advocaat heeft het zwaar gehad in zijn leven. Ook het jongetje heeft een aangrijpend verhaal. Hij heeft het zwaar in het gezin en je voelt dat er iets niet helemaal klopt met het jongetje. Heel veel drama dus. Daarnaast weet je ook niet of hij de moord heeft gepleegd en dat maakt het extra beklemmend.

Tot zover alleen maar lof voor dit boek. Toch had ik het gevoel dat ik door sommige hoofdstukken heen moest worstelen. De scènes in de rechtszaal en de gesprekken tussen de advocaat en het jongetje waren enorm uitgebreid beschreven. Op een gegeven moment vond ik dit saai worden. Als deze hoofdstukken wat korter waren en er meer verteld werd over de echte gebeurtenis in de speeltuin, was het een veel interessanter boek geworden.

Conclusie

Ik had nu vaak het gevoel dat ik het boek weg wilde leggen en dat is jammer. Heel jammer, want het verhaal zit verder erg goed in elkaar. Daarom is het wat mij betreft geen aanrader.

Geen aanrader volgens Readabook.nl


Lisa Ballantyne – De schuldige | Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Thriller | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord