MINI-REVIEW: Bert Wagendorp – Ventoux

Waar gaat ‘Ventoux’ over?

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau. Misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes tenietdoen? Wat doet de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken?

Wat een bijzonder boek over vriendschap, verlies en niet te vergeten over fietsen. Wielrennen is eigenlijk nooit mijn favoriete sport op tv geweest. Ik vind de omgeving altijd leuker dan de wedstrijd zelf. Dus toen ik begon met Ventoux, was ik nog niet razend enthousiast.

En dat was totaal niet terecht! Want dit boek was voor een niet fietser heel interessant om te lezen. Het verhaal is meer dan alleen wielrennen en het is dan ook knap hoe Wagendorp dat voor elkaar krijgt in dit boek. Voor wielerfans is dit boek helemaal een feestje, omdat er zoveel leuke weetjes en feiten in staan.

Klein minpuntje: de namen van de vrienden waren soms wat lastig uit elkaar te houden. Maar goed, dat is ook gelijk het enige negatieve puntje dat ik zo snel kan bedenken (en misschien ligt dit ook wel meer aan mij, dan aan het boek!).

Conclusie

Het verhaal zit goed in elkaar en het heeft een sterk en emotioneel einde. Vooral de vriendschap tussen de mannen is bijzonder om te lezen. Je komt precies te weten hoe verschillende mannen met verlies omgaan. Heel mooi!

Boekentip van Readabook.nl


Bert Wagendorp – Ventoux | Uitgeverij: Atlas Contact
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


10 reacties

  1. Klinkt leuk zeg! Ik kende het boek niet! Ik ben niet echt bezig met wielrennen maar het lijkt me wel tof om over te lezen! Jammer dat je de namen niet goed uit elkaar kon houden.

  2. Hmm.. klinkt goed! Het fietsgedeelte schrikte me eerst een beetje af, maar fijn om te horen dat dit voor iemand die geen liefhebber is van wielrennen geen minpunt hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *