MINI-REVIEW: Lindsay Hawdon – De jongen die ontsnapte

Waar gaat ‘De jongen die ontsnapte’ over?

‘De jongen die ontsnapte’ van Lindsay Hawdon is een ontroerende roman over een zigeunerjongen in de Tweede Wereldoorlog. De Roma zijn een volk dat onder het naziregime genadeloos werd vervolgd. Oostenrijk, 1942. De achtjarige Jakob rent op stoffen schoenen het bos in. In de ene hand houdt hij een steen geklemd, in de andere een kistje. Jakob’s vader is van Roma en Jenische afkomst. Een zigeuner dus. Een volk dat onder het naziregime genadeloos wordt vervolgd. Jakob overleeft, maar in zijn hart bewaart hij een verschrikkelijk geheim.

Ik moest even wennen aan dit boek. De vele jaartallen en gezinsleden waren soms moeilijk uit elkaar te halen. Toch is het meer dan de moeite waard om even door te zetten en dit boek uit te lezen. Want man, wat is het einde indrukwekkend, zielig en heftig! In een razend tempo ben je ineens aan het einde van het boek en lees je met open mond hoe het afloopt met Jacob. Heel tragisch!

Het is vooral bijzonder om de Tweede Wereldoorlog eens van een heel andere kant te zien. De meeste boeken met dit onderwerp gaan toch over Joden en niet over het leven van zigeuners. Mooi dat Lindsay Hawdon hier aandacht aan heeft besteed.

Conclusie

Het is een hartverscheurend boek over het leven van zigeuners in oorlog. Het einde is triest en aangrijpend en blijft je nog ver na het lezen bij. Een absolute aanrader! Zeker als je vaker boeken over de Tweede Wereldoorlog hebt gelezen.

PS: Even een tip als je dit boek wilt kopen: lees niet de samenvatting! In veel samenvattingen wordt eigenlijk al het hele boek verklapt. Jammer als je juist zelf wilt achterhalen wat het verschrikkelijke geheim van Jakob is.

Boekentip van Readabook.nl


Lindsay Hawdon – De jongen die ontsnapte | Luitingh-Sijthoff | Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(8.0)


2 reacties

  1. Fijne review! Jammer dat de jaargetallen en gezinsleden moeilijk uit elkaar te halen zijn! Het verhaal lijkt me wel spannend! Lijkt me ook zeer aangrijpend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *