MINI-REVIEW: Italo Svevo – Bekentenissen van Zeno

Waar gaat ‘Bekentenissen van Zeno’ over?

Zeno Cosini vertelt zijn levensgeschiedenis op aanraden van de psychiater tot wie hij zich heeft gewend om van zijn ziekelijke rookverslaving af te komen. Hij is voortdurend in discussie met zijn geweten en weet daarbij meestal op spitsvondige wijze te winnen. Zijn ironische aanvaarding strekt zich niet alleen uit tot hemzelf met zijn halfheden en ziektes, maar ook tot zijn familie, zijn huwelijk, zijn overspel en zijn commerciële avonturen.

Deze recensie is extra leuk omdat ik op dit moment in Italië zit! Maar dat is ook het enige positieve punt dat ik kan bedenken bij dit boek. Vanaf bladzijde één is het al een saai verhaal en wist ik niet zo goed wat ik met dit boek aan moest. Na 150 pagina’s vond ik het dan ook genoeg. Ik heb het boek weggelegd en niet meer opgepakt. En dat doe ik eigenlijk nooit!

Voor mijn gevoel waren er te weinig interessante wendingen in het verhaal waardoor ik de behoefte had om verder te willen lezen. Het begon met hoofdpersoon Zeno die een laatste sigaret neemt en daar is op zich nog wel doorheen te komen. Maar zodra het gaat over de ontmoeting met zijn vrouw wordt het saai en oubollig.

Conclusie

Bekentenissen van Zeno was gewoonweg niet voor mij weggelegd. Ik vond het een saai verhaal en veel te langdradig. Ik dwaalde teveel met mijn gedachten af en wist het boek zo weg te leggen. Misschien omdat ik het iets te oubollig vond, want het boek is dan ook jaren geleden geschreven.

Maar goed, misschien is het einde wel hilarisch en ontzettend goed en heb ik dat nu gemist. Ik heb het boek tenslotte na 150 pagina’s al weggelegd… Ik zal het in ieder geval nooit weten.

Geen aanrader volgens Readabook.nl


Italo Svevo – Bekentenissen van Zeno | Uitgeverij: Athenaeum | Genre: Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(3.0)


3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *