MINI-REVIEW: Jonas Jonasson – Gangster Anders en zijn vrienden

Waar gaat ‘Gangster Anders en zijn vrienden’ over?

Gangster Anders: net uit de gevangenis, Johanna: een pastor én atheïst, Per: een receptionist in het hotel waar ze verblijven. Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar gedeeltelijk mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten zij als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen…

De boeken van Jonas Jonasson zijn stuk voor stuk apart te noemen. De hoofdpersonen zijn allemaal bijzonder, passen totaal niet bij elkaar en ze komen dan ook vaak in bizarre situaties terecht. Bij het eerste boek De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween moest ik daar erg aan wennen.

Bij dit boek had ik daar minder moeite mee. De verhaallijn is weer hilarisch (een gangster, een pastor en een receptionist bij elkaar brengen, hoe bedenk je het?). Het verhaal laat soms ietwat langdradige situaties zien, maar dit wordt gelukkig volledig goedgemaakt met een onverwachte draai in het verhaal. Je zult daarom niet lang stilstaan bij de langdradige gesprekken van Per en Johanna.

De pastor en de gangster strooien af en toe met Bijbelteksten in bizarre situaties, zoals een kerk vol met drinkende aanhangers die dronken met de auto wegrijden. Gewaagd. Want dit zal gevoelig liggen bij een aantal mensen.

Conclusie

Een leuk boek om te lezen na een lange dag werken. Je wordt even helemaal meegenomen in de bizarre wereld van Jonas Jonasson. De personages zijn stuk voor stuk hilarisch en je zult dan ook met een lach op je gezicht dit boek dichtklappen.

Boekentip van Readabook.nl


Jonas Jonasson – Gangster Anders en zijn vrienden | Uitgeverij: Meridiaan
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *