MINI-REVIEW: Kim van Kooten – Lieveling

Waar gaat ‘Lieveling’ over?

In ‘Lieveling’, gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt, geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, dat samen met haar moeder naar ome Meneer in een grote villa verhuisd. Het lijkt een droom: ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Puck’s haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Maar schijn bedriegt, want ome Meneer kan zijn handen niet thuis houden…

Ik ben er nog steeds een beetje stil van (en dat heb ik niet vaak). Wat een bijzonder boek! Het is een emotioneel verhaal met een verrassend grappige kant. Zelden heb ik een boek gelezen waarbij zo’n zwaar thema zo luchtig wordt behandeld. Ik heb af en toe zelfs gelachen. Voornamelijk door de plat Rotterdamse dialogen van de familie van Puck. Met een lach op mijn gezicht heb ik deze stukjes gelezen.

Maar geloof me, het blijft niet bij een beetje lachen. Het is een heftig onderwerp dat geschreven is vanuit vanuit het kind. Je voelt hoe eenzaam ze is en je beleeft haar angst alsof je het zelf meemaakt. Niemand in haar omgeving helpt haar of ziet wat er gebeurd en dat maakt het zo heftig.

Je komt er trouwens niet achter welke stukjes echt meegemaakt zijn door Pauline Barendregt en wat fictie is. In geen enkel interview doen ze daar uitspraken over, terwijl ze wel samen op de achterflap staan. Dat maakt het heel mysterieus. Voor het verhaal maakt het echter niet uit. Het blijft een ontzettend zielig verhaal.

Conclusie

Een boek met een lach en een traan, dat je nog lang zal bijblijven. Ook al is het een heftig onderwerp, je gaat het boek fantastisch vinden. Zeker voor de drukke dagen een ideaal boek om te lezen, je hebt dit boek zo uit.

Boekentip van Readabook.nl


Kim van Kooten – Lieveling | Lebowski | Genre: Roman
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(9.0)


6 reacties

  1. Ik weet nog niet echt of ik dit boek iets vind, heb niet heel veel met dit soort gehypte Nederlandse boeken, maar misschien dat ik ‘m wel een keertje probeer als het zo uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *